Környezetvédelem

Vadátkelő épül egy veszélyes utah-i autópályán

2017.05.02. - 19:17  |  Nincs hozzászólás

Utah államban van egy meglehetősen rossz hírnévvel rendelkező útszakasz. Az I-80-as autópályán van egy 20 kilométeres szakasz, ami különösen veszélyes, már ami az állatvilágot illeti. Az elmúlt két évben 122 öszvérszarvas, 13 jávorszarvas, 4 vapiti és 3 hegyi oroszlán vesztette itt életét. A Utah-i Közlekedési Osztály (UDOT) végre tesz is valamit ez ellen.

A utah-i Park City lakóit egyre jobban aggasztotta a sok állat életét követelő útszakasz, és még 2015-ben elindítottak egy nonprofit szervezetet a Mentsük Meg Az Embereket, Mentsük Meg Az Állatokat (Save People, Save Wildlife) névvel. Az első számú céljuk az volt, hogy az I-80-as autópályán legyen vadkerítés, ezzel gátolva, hogy a védtelen állatok kijussanak az autók közé. Akkor 50.000 dollárt gyűjtöttek össze, és 2016-ban meg is épült a vadkerítés.

utah3

A kerítés azonban csak azon a szakaszon jelentett biztonságot. Ugyan a kerítés mentén csökkent a balesetek száma, de többen is jelentették, hogy az állatok végigsétálnak a kerítés mentén, és valamelyik szélénél megkerülve azt, ugyan úgy kijutnak az útra. Matt Howard, a Utah Vadállományi Divízió egyik biológusa azt mondta, a kerítéssel csak annyit értek el, hogy a balesetek az úton sokkal előrébb történnek.

Az SPSW már a vadátkelők mellet kampányol, és végre a utah-i kormány is reagált a súlyos helyzetre. A legutóbbi közösségi ülésen bejelentették, hogy 5 millió dollárt fognak az átkelők építésére költeni. A tervek egyelőre még nincsenek kész, ami egyelőre biztos, hogy 2018-ban kezdik el építeni az átkelőket.

utah1

"Jelenleg csak egyetlen dolog fontos nekünk az üggyel kapcsolatban, az hogy olyan átkelő hidat építsünk, amit a nagytestű állatok használni tudnak. Sok időbe is telhet mire hozzászoknak az állapotokhoz, de idővel használni fogják az átkelőket, ezzel sokuk életét mentjük meg, és nem utolsó sorban csökkentjük az ilyen balesetek számát." - mondta a Salt Lake Tribune-nak John Montoya, a UDOT projekt menedzsere.

Forrás: http://www.sltrib.com/

Rovat további cikkei

Kitiltják Romániából a vékony műanyagszatyrokat

Júliustól tilos vékony műanyagszatyrokat importálni, jövő évtől...

2018.04.10. - 13:32 tovább »

Újabb dolgot vesz el tőlünk a klíma változás: a tengerpartjainkat

Sarkpontok jég nélkül, óceánok oxigén nélkül, földrészek emberek...

2018.04.02. - 12:29 tovább »

Nincs megoldás a gleccserek olvadására

A Brémai és az Innsbrucki Egyetem kutatói egybehangzóan arra jutottak,...

2018.03.29. - 16:40 tovább »

Friss cikkek

A népszerűség nagy átok a veszélyeztetett állatok számára

A népszerűség nagy átok bizonyos állatok, például az oroszlánok,...

2018.04.19. - 18:28 tovább »

Intelligens chip került az adidas új futócipőibe

Limitált számban érkeznek az óceáni műanyagból készült Parley...

2018.04.16. - 08:16 tovább »

Németország mentesítené az elektromos teherautókat az úthasználati díj...

A német közlekedési miniszter, Andreas Scheuer az elektromos teherautók...

2018.04.14. - 09:43 tovább »