Környezetvédelem

Kína 650 ezer hektáros védett erdőkből álló területet vásárolt meg Afrikában

2018.02.22. - 17:26  |  Nincs hozzászólás

Kínai cégek újra jogerősen is képessé váltak arra, hogy a kongói medencében több százezer hektárnyi értékes fát vágjanak ki. Talán mondanunk sem kell, hogy a környezetvédők tajtékzanak a dühtől. A kongó medence erdői, közvetlenül a “Föld tüdejének” is nevezett Amazonas után a világ második legnagyobb erdőségét képezik. Éppen ez okból 2002 óta szigorú törvények szabályozták azt, hogy ezeken a területeken milyen feltételekkel lehet fákat kivágni.

A kínaiak már számtalanszor próbálták – akár lefizetéssel is – megszerezni a Kongó-medence fáit, de ezidáig nem jártak sikerrel. Most azonban a kínai cégek örömére Afrika ezen területén egy ’kellően’ korrupt kormány került hatalomra, ami kész volt visszavonni a tilalmakat.

A kínaiak Afrikának már számos pontját birtokolják, legutóbb Madagaszkáron szereztek meg erdős részeket. Szudánban és Dél-Szudánban – ahol kínai kolóniák is letelepedtek - pedig az olajkitermelésre tették rá a kezüket. Kína jelenléte Afrikában azonban mára már koránt sem csak gazdasági jellegű, mára ők a kontinens első számú partnerei. Zimbabwéban is évtizedek óta vannak jelen, mivel annak idején itt képezték ki a brit uralom ellen küzdő gerilla mozgalom tagjait.

Zimbabwében nemrég egy kis kínai befolyással Emmerson Mnangagwa alelnök váltotta az idősödő elnököt, annak jogos utóda helyett. A Krokodil becenévre is hallgató Mnangagwet az juttatta a magas pozícióba, hogy korábban ő is a kínaiak által kiképzett gerillák tagja volt. Becenevét egyébként arról kapta, hogy híresztelések szerint ellenfeleit előszeretettel teszi el láb alól úgy, hogy krokodilokkal teli vízbe dobatja őket.

Ecocide-Deforestation-620x350

Afrika egyébként jelenleg a világ legdinamikusabban növekvő kontinense, Christine Lagarde – az IMF főnöke – évek óta elismerően számol be arról, hogy a kontinens GDP-je ismét 5-6 százalékos emelkedést mutatott.

Ezek után azt sem felejti el hozzátenni, hogy sajnos a helyi elit nem kevés pénzt szokott eltulajdonítani. Tehát a növekvő GDP ellenére a népnek nem jut sokkal több; az életszínvonal valójában nem indult kellő mértékű növekedésnek.  Éppen ezért is akarják évente ott élő emberek milliói elhagyni Afrikát. A kínaiak ezzel mit sem törődve folyamatosan küldik a kontinensre az üzletembereket, szakértőket és egyszerű munkásokat, azt a képet kialakítva a fejükben, hogy Afrikában minden eladó, csak elég pénz és ráhatás kell hozzá.

Forrás: http://hvg.hu/

Rovat további cikkei

Brüsszel szigorúbb szabályozást javasol a műanyaghulladék mennyiségének...

Szigorúbb uniós szintű szabályokra tett javaslatot a műanyaghulladék...

2018.05.29. - 11:35 tovább »

A rekordmeleg óceánvíz táplálta a Harvey hurrikánt

Hetekkel az előtt, hogy a Harvey hurrikán 2017 augusztusában lecsapott az...

2018.05.16. - 15:53 tovább »

Több mint 4,5 fokkal volt melegebb az idei április a szokásosnál

Több mint 4,5 Celsius-fokkal volt melegebb az idei április a szokásosnál,...

2018.05.08. - 08:16 tovább »

Friss cikkek

Formula E közútra: 1200 lóerős Audi RS 3 a Schaefflertől

Négy elektromos motor hajtja a Schaeffler 4ePerformance koncepciót, ami a...

2018.05.31. - 17:34 tovább »

Akár 6 millió forinttal is többet ér egy szigetelt családi ház

Egyes megyékben akár 6 millió forinttal is többet ér egy családi ház, ha...

2018.05.15. - 12:57 tovább »

Az ABB új elektromos hajtású vízitaxit mutatott be

Egy SeaBubbles névre keresztelt, futurisztikus, nulla kibocsátású, új...

2018.05.14. - 12:01 tovább »