Környezetvédelem

Kína 650 ezer hektáros védett erdőkből álló területet vásárolt meg Afrikában

2018.02.22. - 17:26  |  Nincs hozzászólás

Kínai cégek újra jogerősen is képessé váltak arra, hogy a kongói medencében több százezer hektárnyi értékes fát vágjanak ki. Talán mondanunk sem kell, hogy a környezetvédők tajtékzanak a dühtől. A kongó medence erdői, közvetlenül a “Föld tüdejének” is nevezett Amazonas után a világ második legnagyobb erdőségét képezik. Éppen ez okból 2002 óta szigorú törvények szabályozták azt, hogy ezeken a területeken milyen feltételekkel lehet fákat kivágni.

A kínaiak már számtalanszor próbálták – akár lefizetéssel is – megszerezni a Kongó-medence fáit, de ezidáig nem jártak sikerrel. Most azonban a kínai cégek örömére Afrika ezen területén egy ’kellően’ korrupt kormány került hatalomra, ami kész volt visszavonni a tilalmakat.

A kínaiak Afrikának már számos pontját birtokolják, legutóbb Madagaszkáron szereztek meg erdős részeket. Szudánban és Dél-Szudánban – ahol kínai kolóniák is letelepedtek - pedig az olajkitermelésre tették rá a kezüket. Kína jelenléte Afrikában azonban mára már koránt sem csak gazdasági jellegű, mára ők a kontinens első számú partnerei. Zimbabwéban is évtizedek óta vannak jelen, mivel annak idején itt képezték ki a brit uralom ellen küzdő gerilla mozgalom tagjait.

Zimbabwében nemrég egy kis kínai befolyással Emmerson Mnangagwa alelnök váltotta az idősödő elnököt, annak jogos utóda helyett. A Krokodil becenévre is hallgató Mnangagwet az juttatta a magas pozícióba, hogy korábban ő is a kínaiak által kiképzett gerillák tagja volt. Becenevét egyébként arról kapta, hogy híresztelések szerint ellenfeleit előszeretettel teszi el láb alól úgy, hogy krokodilokkal teli vízbe dobatja őket.

Ecocide-Deforestation-620x350

Afrika egyébként jelenleg a világ legdinamikusabban növekvő kontinense, Christine Lagarde – az IMF főnöke – évek óta elismerően számol be arról, hogy a kontinens GDP-je ismét 5-6 százalékos emelkedést mutatott.

Ezek után azt sem felejti el hozzátenni, hogy sajnos a helyi elit nem kevés pénzt szokott eltulajdonítani. Tehát a növekvő GDP ellenére a népnek nem jut sokkal több; az életszínvonal valójában nem indult kellő mértékű növekedésnek.  Éppen ezért is akarják évente ott élő emberek milliói elhagyni Afrikát. A kínaiak ezzel mit sem törődve folyamatosan küldik a kontinensre az üzletembereket, szakértőket és egyszerű munkásokat, azt a képet kialakítva a fejükben, hogy Afrikában minden eladó, csak elég pénz és ráhatás kell hozzá.

Forrás: http://hvg.hu/

Rovat további cikkei

Olyan tengeri élőlényt fedeztek fel, ami képes nanoméretűvé emészteni a...

Az Antarktisz környékén bukkantak a tudósok olyan sarki krillekre, amik...

2018.03.14. - 16:04 tovább »

Veszélyben a halászlé és a fish & chips?

Ha nem teszünk semmit a klímaváltozás, pontosabban az óceánok...

2018.03.13. - 16:00 tovább »

Búvár videózta le a Bali melletti szemét szigetet

Szerencsére rengetegen dolgoznak azon, hogy a tengerekből eltűnjön a...

2018.03.08. - 14:00 tovább »

Friss cikkek

Gyalogost gázolt az Uber önvezető autója

Egy nem túl pozitív mérföldkőhöz érkezett az önvezető technológia,...

2018.03.19. - 23:05 tovább »

Stephen Hawking legszörnyebb jóslatai a jövőnkre nézve

Stephen Hawking brilliáns asztrofizikus volt, akinek munkája sokakat...

2018.03.18. - 13:12 tovább »

Alíz tükörországban: Kína felavatta a világ legnagyobb üveghídját

A szenteste mindig is a csodákról volt ismert. 2017 december 24-én Kína...

2018.03.15. - 09:00 tovább »