Környezetvédelem

6 alternatíva a környezetre rendkívül káros műanyag szívószálak helyett

2018.02.25. - 14:00  |  Nincs hozzászólás

Ahogyan arról egy régebbi cikkünkben már írtunk a műanyag szívószálak rendkívül károsak a környezetre; a tíz leggyakrabban tengerpartokon eldobott hulladékok egyike és hiba készültek teljesen műanyagból nem újrahasznosíthatóak.

Nagy Britanniában például évente 8,5 millió szívószálat használnak és dobnak ki, árulta el a Marine Conservation Society és sajnos nem minden szívószál végzi a szemetesben, rengeteg köt ki vízpartokon, majd vizeinkben, ahol aztán a vízi állatvilág életét is megkeseríti.

A szigetország ezért úgy döntött, hogy rövidesen betiltja őket, sok étterem már a bejelentést követően felhagyott a szívószálak kiadásával.

Sokan azt gondolják ez azt jelenti, hogy teljes mértékben meg kell válnunk az egyébként sokszor praktikus kis tárgytól, de nem így van. Számos alternatív módszer áll azoknak a rendelkezésére akik nem szívesen állnának el  a szívószál használattól. Ezeket a többnyire tartós szívószálakat pedig mindig magunkkal vihetjük, például amikor út közben veszzük mega reggeli kávénkat, hiszen a legtöbb helyen – ha nem mindenhol – senki nem fog ránk szólni, ha a hely műanyag szívószála helyett a sajátunkat akarjuk használni.

vintage paper straws in glass on wood table, rustic style

Papír:

Az egyik legelterjedtebb, legkönnyebben beszerezhető és leghosszabb ideje létező alternatíva a papírból készült szívószálak.  Gyakran biodegradálódók (biológiai lebomlásra képes), ezt a címként könnyen ellenőrizhetjük. Legtöbbször parti kellékként használják őket, így határozottan a díszesebb opciók között van, ha igazán retrók akarunk lenni pohár helyett mindjárt egy befőttes üveget használunk.

Apró figyelmeztetés: A szívószállal érdemes gyorsan elfogyasztani az italt, vagy a pohár mellett tárolni a szívószálat, mivel az könnyen átázhat és elpuhulhat.

Bambusz

Talán az egyik legtrendibb opció a ’öko guruk’ körében, ha esetleg valakinek igénye lenne arra, hogy egyszerre legyen környezet tudatos és nagyon up-to-date. A szívószálak gyártásához szükséges bambuszt természetesen teljesen fenntartható, panda mentes kínai erdőségekből szerzik be. A bambusz szívószál előnye, hogy hideg és meleg italok fogyasztásához is használható.

Metál

Rozsdamentes acél, alumínium és titánium felhasználásával is készítenek szívószálakat, ezeknek az előnye, hogy rendkívül tartósak, jól tisztíthatók és könnyen magunkkal hordhatjuk. Hiszen nem kell attól tartanunk, hogy a táskánkba bedobva megsérülnek.

Búza

Bizony, búza. Valóban nem hangzik túl meggyőzően, de tényleg működőképes, teljesen természetes és komposztálható. Tökéletes opció lehet egy baráti összejövetelre. A szívószálakhoz természetesen nem kell autóba szálnunk és az első útbaeső búzatábláig vezetnünk, az interneten könnyen beszerezhetők akár 20 darabos kiszerelésben.

Hátrányuk, hogy könnyen törnek.

Üveg

Ez talán az egyik legújabb opció a piacon és egyre népszerűbb. A szívárvány minden színében beszerezhető, ha éppen arra vágynánk akár az italunkhoz is igazíthatjuk épp melyiket szeretnénk használni. Gyerekek kezébe adni vagy a táskánk aljába száműzni azonban nem előnyös cselekedet, mivel sajnos könnyen eltörnek.

Végül, de nem utolsó sorban: Újrahasznosított műanyagból készült szívószálak:

Ki tudná elfelejteni a 90-es évek divatos csavart színes, sokszor kis figurákkal is ellátott szívószálait? Éppen itt az ideje, hogy ezeket tovább vigyük magunkkal a felnőtt életünkbe és közben a környezetet is védjük, ugyanis ezek a vastag műanyag szívószálak is könnyen elmoshatók és tartósak.

Forrás: http://www.huffingtonpost.co.uk/

Rovat további cikkei

Az öntözés fejlesztése az egyik legfontosabb mezőgazdasági feladat

A magyar gazdákat nem érintette olyan súlyosan az idei aszály, mint...

2018.09.26. - 13:42 tovább »

Az amerikai kőolaj- és gázipar metánkibocsátása a becsültnél 60...

Az amerikai kőolaj-és gázipar évente 13 millió köbtonna metánt bocsát...

2018.06.26. - 08:20 tovább »

Brüsszel szigorúbb szabályozást javasol a műanyaghulladék mennyiségének...

Szigorúbb uniós szintű szabályokra tett javaslatot a műanyaghulladék...

2018.05.29. - 11:35 tovább »

Friss cikkek

A kávéfogyasztás védelmet nyújthat az Alzheimer- és a Parkinson-kór ellen

Egy kanadai kutatás szerint a kávéfogyasztás bizonyos fokú védelmet...

2018.11.09. - 16:12 tovább »

Megkezdte működését a MET-csoport százhalombattai naperőműve

Megkezdte a kereskedelmi termelést a MET százhalombattai naperőműve a...

2018.11.07. - 10:23 tovább »

Százezer eurót kap a legjobb európai villamosenergia-tárolással...

Nemzetközi pályázatot hirdetett a fenntartható energiával foglalkozó...

2018.11.04. - 19:20 tovább »