Környezetvédelem

Bővülhet a hurrikánok erősségét mérő skála

2018.02.25. - 20:58  |  Nincs hozzászólás

Meglehetősen érdekes és nem különösebben vidám téma került elő az utóbbi időkben a klímakutató tudósok körében. Ha a jelenleg kialakult párpeszéd nagyobbra duzzad, hamarosan talán hellhetunk először 6-os erősségű viharról is.

A meteorológiában és a klímakutatók körében eddig bevett módszer volt a viharok 5-ös skálán történő elhelyezése. A múlt szeptemberi hurrikánszezon azonban megmutatta nekik, de a világnak is, hogy ez a skála már nem elegendő. Többek szerint, mivel a trópusi ciklonok, vagy hurrikánok időtartama, intenzitása és erőssége megvövekedett, szükségük lenne egy újabb szintre. Michael Mann, klímakutató elmondta a The Guardiannak, hogy “tudományos szepontból [a hatos szint] sokkal jobban leírna egy 320 km/h-s hurrikánt, továbbá mindennél jobban kommunikálná az emberek felé, hogy a változó klímánk eddig soha nem látott erősségű viharokat eredményeznek, amiket nem tudunk a jelenlegi skálákon mérni.”

A jelenleg használt Saffir-Simpson Hurrikán Szél Skála egytől ötig terjed. A Nemzeti Hurrikán Központ szerint a hurrikán végleges szintjét az határozza meg, hogy tartósan milyen gyorsan fúj a szél. Az új-zélandi Wellingtonban megtarott Pacific Climate Chande Konferencián felmerült a kérdés, hogy nincs-e szükség egy hatos szint bevezetésére a hivatalos skálába.

A felvetésre Új-Zéland klímaváltozás minisztere, James Shaw elmondta, hogy a 2016-os Winston Ciklon egy hatos erősségű lett volna, ha akkor ez a szint létezett volna. A The Guardian szerint a Winston volt a legerősebb ciklon, amit a déli féltekén valaha tapasztaltak. “Az egyetlen ok arra, hogy nem volt hatos erősségű [a Winston], hogy nincs hatos szint a skálán, de könnyen lehet, hogy szükségünk lesz rá a jövőben.” - mondta Shaw a konferencián. A The Gueardiannak még Mann hozzátette, hogy egy hatos kategória hozzáadása, vagy a jelenlegi 5-ös skála újra-paraméterezése nagyon sokmindent hordozhat magában. Így a közösségek sokkal jobban fel tudnak majd készülni az őket súlytó időjárásra, ha tudják, hogy egy 6-as szintű hurrikán fog lecsapni rájuk, egy olyan erősségű, amilyen eddig még nem létezett.

Cyclone-Winston-1020x610

Azonban a hatos kategória bevezetésére azért nem került még sor, mert a párbeszéd még jelenleg is zajlik, és még sokan vannak, akik nincsenek meggyőzve afelől, hogy szükségünk lenne-e egy hatos kategóriára. Az új-zélandi National Institute of Water and Atmospheric Research egyik vezető kutatója, Chris Brandolino szerint a meteorológusok és az emberek már jól ismerik a jelenlegi skálát. Természetesen nem tagadja, hogy erősebbek lettek volna a mostani hurrikánok, vagy hogy nem szükséges-e a változás, de ő merőben más oldalról közelíti meg a kérdést. “A kategóriákat könnyen értelmezik az emberek, és nekünk is könnyebb megérteni, valamint kommunikálni egy vihar erősségét. Mindig is amellett voltam, hogy alakítsuk át a tudományokat, mindig fel kell tennünk a kérdést, hogy ‘Amit most csinálunk az alkalmazható a jelenben?’ De úgy vélem, hogy ha ténylegesen szeretnénk változtatni ezen, akkor egy holisztikus megközelítést kell alkalmaznunk, az egész skálát szemügyre kell vennünk, nem csupán hozzáadni egy számot. Lehet hogy ennek a procedúrának a végén az egész skálát újra kell értelmeznünk, hogy alkalmazkodjon a jelenlegi körülményekhez.” - mondta.

Forrás: https://www.theguardian.com/

Rovat további cikkei

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Az öntözés fejlesztése az egyik legfontosabb mezőgazdasági feladat

A magyar gazdákat nem érintette olyan súlyosan az idei aszály, mint...

2018.09.26. - 13:42 tovább »

Az amerikai kőolaj- és gázipar metánkibocsátása a becsültnél 60...

Az amerikai kőolaj-és gázipar évente 13 millió köbtonna metánt bocsát...

2018.06.26. - 08:20 tovább »

Friss cikkek

Károsodott idegsejteket javítottak ki két állatkísérletben

Károsodott idegsejteket javítottak ki egerekben amerikai és kanadai...

2019.02.19. - 10:07 tovább »

Európa legnagyobb tetőnaperőmű-parkja épül a győri Audiban

Az Audi Hungaria Zrt. két logisztikai központjának tetején alakítja ki az...

2019.02.16. - 14:23 tovább »

Tavaly 9 hónap alatt 59,9 megawattal bővült a háztartási erőművek...

Tavaly az első három negyedévben 59,9 megawatt összteljesítményű...

2019.02.01. - 14:13 tovább »