Öko-drive

Az ING optimistább, mint a Nissan az elektromos autókkal kapcsolatban

2017.07.16. - 06:00  |  Nincs hozzászólás

Alig pár napja annak, hogy a GM és a Nissan is olyan bejelentést tett az elektromos autók piacára vonatkozóan, ami finoman fogalmazva sem túlságosa optimista, a holland ING rájuk is cáfol egy kiadvánnyal.

A holland bank, az ING azt jósolja, hogy a következő két évtizedben annyira átalakul az autó piac, hogy az elektromos jármű lesz a norma Európában. Ez ugyan egy elég lassú átállást jelent, de határozottan pozitívabban állnak hozzá ehhez, mint mások. Az ING azzal magyarázta a növekedés határozott valószínűségét, hogy az elektromos járművekben használt akkumulátorok ára rohamosan csökken, és számtalan egyéb, sokkal költséghatékonyabb módszerek is felszínre kerülnek a laboratóriumok és tervezőasztalok sötétjéből.

car4

A jelentésben az állt, hogy 2017 és 2024 között a teljes mértékben elektromos autók lesznek az "az európai autósok racionális választásai". Ezt az előrejelzést alátámasztja az említett, egyre olcsóbb akkumulátor, valamint az, hogy egyre több ország kezdi erőteljesen támogatni, állami forrásokból az elektromos autók vásárlását. Az is mutatja az elektromos autók felemelkedését, hogy a fejlett országok közül szinte mindenhol megnőtt az igény a töltőállomásokra, amit a helyi önkormányzatok igyekeznek is kiszolgálni.

Ez a várható növekedés azonban gyökeresen fogja megváltoztatni az autóipart, kifejezetten Európában. Ami azt illeti, már most is folyamatban van egy ilyen változás, a Volvo ugyanis bejelentette, hogy 2019-re erőteljesen a hibrid, és elektromos autókra fognak koncentrálni. Az ING azt is leírta, hogy 2024-ben, Németországban már annyiért fogunk tudni, hasonló teljesítményű elektromos autót venni, mint szokványos, benzinest.

car1

A társadalmi (és persze természeti) nyomás miatt az európai országok kénytelenek lépést tartani ezekkel az igényekkel. Ennél fogva nem meglepő, hogy sorra kezdik kitiltani városokból a régi autókat, főleg a dízeleseket. Franciaország egy lépéssel azonban tovább ment, és 2040-től képtelenség lesz benzinnel vagy dízellel működő autót vásárolni az országban.

car3

Tony Seba, a Stanford Egyetem közgazdásza egy hasonló, az ING jelentésétől független tanulmányt adott ki, ami szintén az elektromos járművek globális felemelkedését jósolja. "A kutatásaink eredményei azt mutatják, hogy 2040-ben [a világon], minden egyes mérföldet elektromos autókkal fogják megtenni. [...] Az autóipar jelenleg egy kemény technológiai változással néz szembe, hiszen a 2020-as évek elején el fognak terjedni az önvezető autók is. De még az önvezető autók nélkül is, a belsőégésű motorok ipara teljesen meg fog szűnni 2040-re." - mondta.

Forrás: https://futurism.com/

Rovat további cikkei

Bemutatkozik a Big Buddy Bike

Az kis, elektromos járművek elképesztően népszerűek tudnak lenni, hát...

2018.02.16. - 11:00 tovább »

Önvezető reptéri buszokat tesztelnek Stockholmban

Az Ericsson telekommunikációs vállalat összeállt a helyi svéd...

2018.01.29. - 09:00 tovább »

Könnyű, és csendes elektromos off-raod motort mutattak be

Manapság már rengeteg elektromos motorkerékpárból válogathatunk...

2018.01.28. - 19:30 tovább »

Friss cikkek

Hollandia vízre telepítene egy hatalmas napelem farmot

Nyugat-Európában egyre több megújuló energia projektről lehet híreket...

2018.02.21. - 06:00 tovább »

2050-re szokatlannul hűvössé válhat a Nap

A San Diegóban a Kaliforniai Egyetem kutatói 20 éven át tartó megfigyelés...

2018.02.20. - 12:00 tovább »

Elon Musk következő terve, hogy az űrből sugározná az olcsó internetet

Alig pár hete Elon Musk legutóbbi nagy projektje - a Falcon Heavy pályára...

2018.02.20. - 10:33 tovább »