Zöld építészet

Gyönyörű, kicsi és önfenntartó otthon – Galéria

2017.10.11. - 14:44  |  Nincs hozzászólás

Mindig izgalmas megnézi olyan kis házakat, amik a fenntarthatóságot szem előtt tartva lettek tervezve, ugyanis az ilyen kis épületeknél általában rendkívüli megoldásokat találunk. Ezt a mindössze 37 négyzetméteres házat sacramentoi diákok tervezték, ami egy valódi forradalmat jelenthet a hálózatmentes, önfenntartó építészetben.

A ház külseje az Amerikában igen népszerű világos színeket kapta meg, ráadásul a borítása is ugyan olyan. Azonban ezt a klasszikusnak nevezhető kinézetet egy kicsit modernizálták, és már rögtön szembetűnő önállóságot segítő elemeket szereltek fel, amik közül a legjobban észrevehetők a napelemek. Ezzel valóban beléptek a fenntartható élet jövőjébe. Ezeknek, és a tetőn található elemeknek köszönhetően a kis ház rengeteg elektromosságot kap.

A napelemek az északi oldalon vannak, míg a déli egy napkollektort kapott, ami a meleg vizet adja a lakóknak. A szükséges vizet pedig a nyugati oldalon felszerelt 150 literes esőgyűjtő teremti meg. Az egész rendszer egy fém keretet kapott, így az biztonságos, még akkor is, ha a házikóval épp az úton közlekedünk, mert a Sol Vespiade mini otthona, kerekekkel is el van látva, így azt egy autóra kötve bárhova elszállíthatjuk.

tiny7

A házba két tolóajtón keresztül lehet bejutni. Azért ezt a megoldást választották a tervező diákok, hogy az ajtók se bent, se kint ne foglaljanak el túl sok helyet. A tolóajtók ablakokként is szolgálnak, így a beltér mindig úszik a természetes fényben. Ezt elősegíti továbbá a konyhapult meghosszabbított része, ami egyfajta zárt erkélyként szolgál. A két ajtó pedig ellentétesen van elhelyezve, így azokat kinyitva nem csak közelebb érezhetjük magunkat a természethez, de a természetes légáramlás is meg van oldva.

tiny12

A beltér rendkívül egyszerű, nem csicsázták túl, a falak megkapták a pasztell színeket, amiket az erőteljes színű fa bútorok remekül kiegészítenek. Természetesen két szintet kapott a kis ház, alul van a nappaliként és konyhaként funkcionáló terület, míg fent a háló rész. Ezen kívül a házikó kapott egy sarkot, ahol figyelemmel lehet követni a ház elektromosság- és vízfogyasztását is.

A Sol Vespiade néven ismert diákcsoport nyolc darab 6 wattos mély-ciklusú akkumulátort használ az energia tárolására, és egy 75 literes tartályban tartja a meleg vizet, közvetlenül a napkollektorok alatt. Sok hasonló hálózattól független házat láthattunk már, amik teljesen önfenntartóak, azonban a diákok által épített kis ház valóban remekül használja fel minden adottságát, és mindemellett egész mutatós kis darab lett.

Forrás: http://inhabitat.com/

Rovat további cikkei

Öt tipp Energiahatékonysági Világnapra a professzionális szigeteléshez

A professzionálisan megtervezett és kivitelezett szigeteléssel nem csak a...

2018.03.08. - 10:15 tovább »

Elképesztően látványos, díjnyertes szálloda nyílt az olasz alpokban...

Néha jó elfordulni a világtól és kicsit a nyugalomba, a csöndbe, a...

2018.02.27. - 09:30 tovább »

Otthonok használt konténerekből – Galéria

Lenyűgöző dolog, ha az emberek újra fel tudnak használni bizonyos...

2018.02.04. - 10:00 tovább »

Friss cikkek

Gyalogost gázolt az Uber önvezető autója

Egy nem túl pozitív mérföldkőhöz érkezett az önvezető technológia,...

2018.03.19. - 23:05 tovább »

Stephen Hawking legszörnyebb jóslatai a jövőnkre nézve

Stephen Hawking brilliáns asztrofizikus volt, akinek munkája sokakat...

2018.03.18. - 13:12 tovább »

Alíz tükörországban: Kína felavatta a világ legnagyobb üveghídját

A szenteste mindig is a csodákról volt ismert. 2017 december 24-én Kína...

2018.03.15. - 09:00 tovább »