Zöld építészet

Gyönyörű, kicsi és önfenntartó otthon – Galéria

2017.10.11. - 14:44  |  Nincs hozzászólás

Mindig izgalmas megnézi olyan kis házakat, amik a fenntarthatóságot szem előtt tartva lettek tervezve, ugyanis az ilyen kis épületeknél általában rendkívüli megoldásokat találunk. Ezt a mindössze 37 négyzetméteres házat sacramentoi diákok tervezték, ami egy valódi forradalmat jelenthet a hálózatmentes, önfenntartó építészetben.

A ház külseje az Amerikában igen népszerű világos színeket kapta meg, ráadásul a borítása is ugyan olyan. Azonban ezt a klasszikusnak nevezhető kinézetet egy kicsit modernizálták, és már rögtön szembetűnő önállóságot segítő elemeket szereltek fel, amik közül a legjobban észrevehetők a napelemek. Ezzel valóban beléptek a fenntartható élet jövőjébe. Ezeknek, és a tetőn található elemeknek köszönhetően a kis ház rengeteg elektromosságot kap.

A napelemek az északi oldalon vannak, míg a déli egy napkollektort kapott, ami a meleg vizet adja a lakóknak. A szükséges vizet pedig a nyugati oldalon felszerelt 150 literes esőgyűjtő teremti meg. Az egész rendszer egy fém keretet kapott, így az biztonságos, még akkor is, ha a házikóval épp az úton közlekedünk, mert a Sol Vespiade mini otthona, kerekekkel is el van látva, így azt egy autóra kötve bárhova elszállíthatjuk.

tiny7

A házba két tolóajtón keresztül lehet bejutni. Azért ezt a megoldást választották a tervező diákok, hogy az ajtók se bent, se kint ne foglaljanak el túl sok helyet. A tolóajtók ablakokként is szolgálnak, így a beltér mindig úszik a természetes fényben. Ezt elősegíti továbbá a konyhapult meghosszabbított része, ami egyfajta zárt erkélyként szolgál. A két ajtó pedig ellentétesen van elhelyezve, így azokat kinyitva nem csak közelebb érezhetjük magunkat a természethez, de a természetes légáramlás is meg van oldva.

tiny12

A beltér rendkívül egyszerű, nem csicsázták túl, a falak megkapták a pasztell színeket, amiket az erőteljes színű fa bútorok remekül kiegészítenek. Természetesen két szintet kapott a kis ház, alul van a nappaliként és konyhaként funkcionáló terület, míg fent a háló rész. Ezen kívül a házikó kapott egy sarkot, ahol figyelemmel lehet követni a ház elektromosság- és vízfogyasztását is.

A Sol Vespiade néven ismert diákcsoport nyolc darab 6 wattos mély-ciklusú akkumulátort használ az energia tárolására, és egy 75 literes tartályban tartja a meleg vizet, közvetlenül a napkollektorok alatt. Sok hasonló hálózattól független házat láthattunk már, amik teljesen önfenntartóak, azonban a diákok által épített kis ház valóban remekül használja fel minden adottságát, és mindemellett egész mutatós kis darab lett.

Forrás: http://inhabitat.com/

Rovat további cikkei

Akár teljesen önfenntartóvá varázsolhatja az épületeket ez a technológia

Egy svéd koncepciónak köszönhetően szinte bármilyen épületet át tudnak...

2017.10.12. - 07:00 tovább »

Magyar kihívója akad a Teslának

A Tesla és a SolarCity által közösen megálmodott Solar roof, azaz...

2017.09.27. - 16:50 tovább »

Rengeteg épületet fognak felújítani New York-ban

A következő 12-17 évben a szokásosnál is nagyobb lesz a sürgés New...

2017.09.25. - 22:46 tovább »

Friss cikkek

Nátrium alapú akkumulátort fejlesztettek a Stanford Egyetemen

A legjobb akkumulátor megtalálása kulcsfontosságú korunkban, hiszen egyre...

2017.10.18. - 18:00 tovább »

64 millió dollárt adományozott a Bloomberg egy anti-szén kampánynak

Donald Trump kampánya és eddig elnöksége során is sokszor tette szóvá,...

2017.10.18. - 15:26 tovább »

Csak menhelyi, mentett állatok lehet ezentúl eladni Kaliforniában

Kaliforniában elfogadták az AB485 névre hallgató törvénymódosítást,...

2017.10.18. - 14:16 tovább »