Zöld építészet

Napfényben úszik a frankfurti iskola új épülete

2017.10.30. - 06:00  |  Nincs hozzászólás

A World Green Building Council szerint a diákok átlagosan jobban teljesítenek a teszteken és 26 százalékkal gyorsabban tanulnak, ha olyan teremben vannak, ami természetes fénnyel van bevilágítva. A dán Henning Larsen Architects ezt kihívásnak vette, és ezt szem előtt tartva tervezte meg a frankfurti gazdasági iskola egyik épületét.

A Frankfurti Pénzügyi és Menedzsment Iskola egy természetes fényben úszó, szél- és napenergiával működtetett akadémiai épület, amit október 26-án meg is nyitottak. Az átláthatóság, a közösség és a láthatóság mind kulcsfontosságú szempont volt, amikor a 32.790 négyzetméteres épületet tervezték. Ezen felül szerettek volna egy urbanista hatást is kelteni az egész épületben, így az építészek a tervezést a Tudás Útja köré vázolták fel.

A Tudás Útja (Street of Knowledge) egy hosszú, publikus átrium, ami szeretne a The Zeil-hez, Frankfurt egyik legrégebbi utcájához hasonlítani. Az iskola épületében lévő útról minden irányba leágazások találhatók, ahol számtalan üvegfalú terem található.

frankf3

Az épületet ráadásul úgy tervezték, hogy az megfeleljen a DGNB Platinum előírásainak, ezzel az iskola 60 százalékkal a német energiatakarékossági szint alatt kapott helyet. Szimulációkat és számításokat használtak, hogy a lehető legoptimálisabban építsék meg az épületet. Mind a formája, mind a burkolata azt a célt szolgálja, hogy az épületnek a lehető legkevesebb plusz energiára legyen szüksége. A tervezésnek köszönhetően minimalizálták továbbá az épület zajszennyezését. A tetőn található napelemek és szélturbinák elegendő árammal látják el az épületet.

frankf1

"Mint építészek, tudjuk, hogy a fény az egyik legfontosabb faktor a tanulásban. Segít javítani a teljesítményünkön és a koncentráción. Azt remélem, hogy az sokféle, napfénnyel töltött termek, amiket a Frankfurt School of Finance & Management-nek terveztünk, majd segítenek a diákoknak, és ha területük szakértőivé válnak, majd valamit visszaadnak Frankfurtnak." - mondta Louis Becker, a Henning Larsen Tervező igazgatója.

Forrás: https://henninglarsen.com/

Rovat további cikkei

Otthonok használt konténerekből – Galéria

Lenyűgöző dolog, ha az emberek újra fel tudnak használni bizonyos...

2018.02.04. - 10:00 tovább »

100 méter magas légtisztító torony épült Kínában

Hszian városában, Kínában az év elején adtak át egy közel 100 méter...

2018.01.28. - 13:19 tovább »

Régi vízvezetékekből otthont teremtett az építész

Az utóbbi évtizedben az úgynevezett mikor-lakhatás, vagyis a kreatívan és...

2018.01.27. - 17:31 tovább »

Friss cikkek

Az Apple alkalmazottai rendszeresen belesétálnak az Apple Campus új üveg...

Az Apple dolgozói rendszeresen nekimennek a 2017-es év során átadott...

2018.02.18. - 09:00 tovább »

A Pepsi kulaccsal reformálná meg az üdítőital iparát

Az üdítőital piacán különös változások mentek végbe, ugyanis legyen...

2018.02.18. - 06:00 tovább »

“Nem vagyunk felkészülve” a klímaváltozásra

Egyre többet teszünk annak érdekében, hogy a klímaváltozást...

2018.02.17. - 16:10 tovább »