Érdekességek

A nagytestvér mindent lát

Az energia megtakarítás érdekében mozgásérzékelő szenzorokkal látja el tévéit a Sony.

A forradalmi megoldások legtöbbször általános problémák kezelésére születnek. Például egy kimerítő nap végén a tv előtt ér utol az álom és a bekapcsolt készülék néző nélkül marad. Az így keletkező energiapazarlást küszöböli ki a japán gyártó egyre több típusában megjelenő fejlesztés.

Ha a mozgásérzékelő azt tapasztalja, hogy túl sokáig vagyunk mozdulatlanok, akkor a rendszer a képernyőt kikapcsolva aktiválja a háttérvilágítást. A Bravia WE5 jelzésű modell még ennél is többet nyújt: a képernyő fényerejét a szoba megvilágításához igazítja, és üresen maradt helység esetén kikapcsolja a képernyőt. A hangerő változatlan marad a takarékos üzemmód aktiválása után, és amint visszatérünk a szobába, a rendszer automatikusan visszakapcsolja a képet. Így lehetőségünk nyílik rá, hogy távollétünk alatt hallgathassuk az adást, de a képernyőt kikapcsolva pénzt és energiát spóroljunk.

A vállalat célja, hogy 2015-re átlagosan harminc százalékkal csökkentsék termékeik energiafogyasztását. A cég egyik szóvivője elárulta, hogy több termékük már most megfelel elvárásoknak, így minden bizonnyal sikerül megvalósítani a „zéró környezeti lábnyom” projektet, melyet 2050-ig szeretnének teljesíteni. Vállalták, hogy a kitűzött határidőre termékeik előállításához kizárólag újrahasznosítható alapanyagokat fognak felhasználni, továbbá a gyártás során nem szennyezik a levegőt.