Érdekességek

Magvas cinegék

A cinegék egyáltalán nem kedvelik az ökológiai gazdálkodásból származó bioételeket. A többi énekesmadár is inkább a hagyományos módszerekkel termesztett magvakból csipeget – írja a Der Standard című osztrák lap brit tudósokra hivatkozva.

Nem igazán kedvelik az énekes madarak a bioételeket. A Newcastle-i Egyetem kutatói megállapították: a biomagvak helyett hagyományosakat szeretik jobban a dalos kétszárnyúak. Ezek a táplálékok körülbelül tíz százalékkal több fehérjét tartalmaztak. Ez pedig télen jelentősen megnöveli a madarak túlélési esélyeit. A kutatás vezetője, Ailsa McKenzie hangsúlyozta, hogy a tanulmány csak egyetlen összetevőt, a fehérjetartalmat veszi figyelembe. Sajnos azonban nem elhanyagolható az ételben kimutatható rovarirtószerek és egyéb vegyi anyagok hosszútávú hatása.

A kutatók Észak-Anglia harminc kertjében állítottak fel madáretetőket, egyet a hagyományos, egyet pedig a biomagvak számára. A télen több héten át tanulmányozták a madarak táplálkozási szokásait. A biztosabb eredmények érdekében a megfigyelés félidejében kicserélték a két etető helyét. A versenyt a nem biogazdálkodásból származó magvak nyerték. A szakemberek eredményeiket a Journal of the Science of Food and Agriculture című szaklapban publikálták.