Érdekességek

Hendikep

Képzeljünk el egy sportolót, aki a gátfutáson adottságai révén eleve hátrányból indul, ráadásul a pályára szándékosan több akadályt is kirak magának. Magyarország a versenypályán!

Elsőre talán furcsának tűnik a fent említett hasonlat, ezért fejtsük ki pár mondatban, miről is van szó.
Magyarországnak 2020-ra kell teljesítenie az Európai Parlament által jóváhagyott, minden EU országra kiterjedő Megújuló energia irányelvet. Ennek részeként vállaltuk, hogy 2020-ra az ország energiaszükségletének 13%-át megújuló energiaforrásokkal biztosítjuk. Jelenleg ez az érték 6-7 százalékon áll. Van mit tenni.
Egy uniós tanulmányból kiderül, hogy országunk 30%-os megújuló energiapotenciállal rendelkezhetne a 2020 és 2030 közötti időszakban, tehát vannak tartalékaink. Ennek bizonyításához nincs szükség uniós tanulmányra. Köztudott, hogy hatalmas tartalékokkal rendelkezünk a geotermikus energia és a biomassza területén. Ehhez jönnek még a szél- és napenergiában rejlő lehetőségek.


Nézzük az akadályokat!

Mint minden országban, itt is hatalmas befolyással rendelkeznek az egyes gazdasági és politikai érdekcsoportok. Magyarul: Lobbi élt, él, és élni fog!

Azonban van egy dolog, ami csak ránk jellemző és könnyebben kiküszöbölhető, mint az első probléma.
Nyugodtan bővíthetnénk vele a hungarikumok gazdag listáját, bár kétségetlen, hogy nem olyan aranyos, mint a puli kutya, illetve nem esik olyan jól, mint egy tányér gulyásleves.
Ez nem más, mint a bürokrácia. Tény, hogy az országot a gazdasági és morális válságon túl saját, hosszú évtizedeken át szövögetett bürokratikus hálója is fojtogatja.
Ami az egészben a legborzasztóbb, hogy egy sokat hangoztatott, évek óta a köztudatban élő problémáról beszélünk, aminek megoldására semmilyen jel nem utal. Egyelőre. Legyünk pozitívak!

A már említett EU-jelentés szerint Magyarországon hússzor annyi hatóságnak kell jóváhagynia egy megújuló energiával kapcsolatos pályázatot, mint a megújuló energia alkalmazásában élen járó Németországban! A sorban utánunk következő Görögországban fele annyi hatóságon kell átmennie egy pályázatnak, mint itthon.
Illetékes politikusaink hangoztatják, hogy 2020-ra 20%-os részesedést tűztek ki célértékként a hivatalosan vállalt 13% helyett. Merész vállalkozás, figyelembe véve a jelenlegi állapotokat. Június 30-ig kellett volna bemutatni a Nemzeti cselekvési tervet, melyben az ország közzéteszi a vállalt kvóták teljesítéséhez szükséges elképzeléseket. Ezt több állam mellett Magyarország sem teljesítette.

Felmerül a kérdés, hogyan szeretnénk teljesíteni vállalásainkat, ha még a megvalósításhoz szükséges terveket sem tudjuk időben bemutatni?!

Ideje lenne csökkenteni a pályán feleslegesen felhalmozott, a versenytársainkhoz képest dominószerűen sorakozó gátak mennyiségét a Magyarország számára kijelölt pályán. Ezzel időt és pénzt spórolhatnánk meg, és talán nem véreznénk el közvetlenül a startpisztoly elhangzása után…