Érdekességek

A klímaváltozás sok helyen veszélybe sodorhatja az élelmiszerellátást

2011.06.05. - 09:54  |  Nincs hozzászólás

Már a közeljövőben komolyan veszélyeztetheti az élelmiszerbiztonságot, és akár éhínségekhez is vezethet a klímaváltozás Dél-Ázsia és a szubszaharai Afrika jelentős részein – derül ki egy tudományos jelentésből.

Az éghajlatváltozás mezőgazdasági hatásaival foglalkozó Climate Change, Agriculture and Food Security (CCAFS) jelentése szerint ezeket a térségeket érintheti legsúlyosabban az aszályokkal és szélsőséges időjárással járó klímaváltozás - írja a BBC News (bbc.co.uk/news).

A kutatók a trópusokra koncentrálva azokat a térségeket vették számba, amelyekben a lakosság krónikusan alultáplált, és erősen f

ügg a helyi élelmiszertermeléstől. Ezt követően az ENSZ Kormányközi Éghajlatváltozási Bizottságának (IPCC) adatait felhasználva kiszámították, hogy e területek közül melyeken várható a legnagyobb mértékű hőmérséklet- és csapadékváltozás a következő negyven évben.

"Kezdjük sokkal világosabban látni, hogy a klímaváltozás mezőgazdaságra gyakorolt hatása mely helyeken fokozhatja az éhínséget és a szegénységet" - magyarázta Patti Kristjanson, a CCAFS agrárközgazdásza. A nemzetközi kutatócsoport tanulmányában mindazonáltal hangsúlyozza: az itt élők százmilliói már most élelmiszerválságot élnek át.

Bruce Campbell, a CCAFS igazgatója szerint Afrikán belül például nagy eltérések mutatkoznak a kilátások tekintetében: míg az elsősorban kukoricát termesztő Dél-Afrika még válthat szárazságtűrőbb növényekre, addig a nyugat-afrikai Nigerhez hasonló, főleg már eleve szárazságtűrő fajokat, például cirokot és kölest termesztő országoknak nem sok mozgásterük marad.

A legaggasztóbb jövő elé tehát Nyugat-Afrika államai - Burkina Faso, Niger, Mali - nézhetnek. "Afrikában sok helyen valóban mezőgazdasági forradalomra lesz szükség" - hangsúlyozta Campbell.

Rovat további cikkei

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Új fejezet kezdődött a Mars kutatásában

A kutatók szerint új fejezet kezdődött a Mars kutatásában, miután az...

2019.01.03. - 09:11 tovább »

Halhulladékból előállított biogázzal fogják táplálni az...

A halfeldolgozás melléktermékeiből előállított biogázzal fogja hajtani...

2018.11.24. - 11:31 tovább »

Friss cikkek

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »