Érdekességek

A klímaváltozás sok helyen veszélybe sodorhatja az élelmiszerellátást

Már a közeljövőben komolyan veszélyeztetheti az élelmiszerbiztonságot, és akár éhínségekhez is vezethet a klímaváltozás Dél-Ázsia és a szubszaharai Afrika jelentős részein - derül ki egy tudományos jelentésből.

Az éghajlatváltozás mezőgazdasági hatásaival foglalkozó Climate Change, Agriculture and Food Security (CCAFS) jelentése szerint ezeket a térségeket érintheti legsúlyosabban az aszályokkal és szélsőséges időjárással járó klímaváltozás – írja a BBC News (bbc.co.uk/news).

A kutatók a trópusokra koncentrálva azokat a térségeket vették számba, amelyekben a lakosság krónikusan alultáplált, és erősen f

ügg a helyi élelmiszertermeléstől. Ezt követően az ENSZ Kormányközi Éghajlatváltozási Bizottságának (IPCC) adatait felhasználva kiszámították, hogy e területek közül melyeken várható a legnagyobb mértékű hőmérséklet- és csapadékváltozás a következő negyven évben.

“Kezdjük sokkal világosabban látni, hogy a klímaváltozás mezőgazdaságra gyakorolt hatása mely helyeken fokozhatja az éhínséget és a szegénységet” – magyarázta Patti Kristjanson, a CCAFS agrárközgazdásza. A nemzetközi kutatócsoport tanulmányában mindazonáltal hangsúlyozza: az itt élők százmilliói már most élelmiszerválságot élnek át.

Bruce Campbell, a CCAFS igazgatója szerint Afrikán belül például nagy eltérések mutatkoznak a kilátások tekintetében: míg az elsősorban kukoricát termesztő Dél-Afrika még válthat szárazságtűrőbb növényekre, addig a nyugat-afrikai Nigerhez hasonló, főleg már eleve szárazságtűrő fajokat, például cirokot és kölest termesztő országoknak nem sok mozgásterük marad.

A legaggasztóbb jövő elé tehát Nyugat-Afrika államai – Burkina Faso, Niger, Mali – nézhetnek. “Afrikában sok helyen valóban mezőgazdasági forradalomra lesz szükség” – hangsúlyozta Campbell.