Érdekességek

Hulladékért állatkerti belépő

A szelektíven gyűjtött italos kartondobozokért most ingyenes gyermekbelépőt kap mindenki, aki gyermekenként legalább 10 darab kiürült tejes vagy gyümölcsös dobozt hoz a Fővárosi Állat- és Növénykertbe szeptember 10-én és 11-én.

Szeptember 10-11-én, minden gyerek, aki legalább 10 darab tejes és gyümölcsleves italos kartondobozt hoz a budapesti állatkert főbejáratánál felállított gyűjtőponthoz, ingyen látogathatja meg az állatkert lakóit. A Vidám Doboz Napok elnevezésű akcióval az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés a Fővárosi Állat- és Növénykerttel összefogva arra kívánja felhívni a lakosok figyelmét, hogy az italos kartondobozok – mivel anyaguk több mint 75 százalékban papír – szelektíven gyűjthetők és hasznosíthatók. Szelektív gyűjtésükkel minden nap tehetünk a környezetünkért. Így szeptember 10 és 11-én a kicsik és nagyok a természet csodái mellett megismerhetik, hogy az italos kartondobozokat hová, melyik gyűjtőedénybe kell bedobni ahhoz, hogy újrahasznosításukkal újra papírtermék készülhessen belőlük.

A szelektív hulladékgyűjtés elterjedésének népszerűsítésében a lakosság aktív közreműködésére számítva a szervezők azt is bemutatják, hogyan lehet az italos kartondobozból újrapapírt gyártani.

„Napjainkban számos eszköz, tárgy, közöttük a csomagolások is kényelmünket szolgálják, de kényelmünknek ára van. Földünk energiaforrásai kimerülőben vannak, ezért tehát takarékoskodnunk kell velük” – mondta baka Éva, az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés ügyvezető igazgatója.

A szelektíven visszagyűjtött és újra körforgásba kerülő italos karton, papír nyersanyagából számtalan újrapapír termékek készülhet, mint például: jegyzetfüzetek, karton dobozok, higiéniai papír eszközök.

Az akció részleteiről további tájékoztatást az www.italoskarton.hu oldalon kaphatnak az érdeklődők.