Érdekességek

Lorenzo Duran művészete

A természetes anyagok általában elég jól alkalmazhatók művészeti célra. A szabálytalan formájuk már önmagukban is van olyan különleges, mint bármilyen emberi kéz alkotta műtárgy. A spanyol művész, Lorenzo Duran kis kivágott levelei a természet formáit és az emberi precizitást ötvözik magukban.

Duran semmi különleges technológiát nem használ alkotás közben: csak egy szike kell, egy levél és nem kevés kézügyesség. Azért persze nem olyan egyszerű a dolog, Duran sem egy autodidakta, sőt. Évekig tanulta a papírvágást Ázsiában és Európában. Aztán felfedezte magának ezt az érdekes anyagot, vagyis a falevelet, és hosszú időbe telt, míg kitapasztalta, melyik levél hogyan viselkedik a kés alatt.

A művész saját kreációit Naturayarte-nek nevezi, és honlapján meg is osztja technikáját a nagyvilággal. Miután összegyűjtötte a faleveleket, megmossa, majd prés alatt kiszárítja őket. Ha a falevél teljesen kiszáradt, Duran előre megrajzolt sablonok alapján vágja ki az elképesztően bonyolult és finom mintákat az alapanyagra. Mivel a száraz levelek nagyon törékenyek, könnyen elmorzsolódnak, a sablon eltávolítása a legnehezebb része a folyamatnak. Akár több napos munka is kárba veszhet, ha ezt a lépést elsieti az ember.

Minden rajz, így minden kivágott levél teljesen egyedi. Duran pedig egy független művész, és ezzel összhangban nem szabályozza műalkotásainak vételárát: minden levél annyit ér, amennyit a vásárló fizetni kíván érte.

Forrás: http://webecoist.com