Érdekességek

A Föld mint szépművészet

A műholdfelvételek megjelenésének következtében egy új perspektíva nyílt meg az ember előtt, amiből egész másként láthatja a Földet, mint azelőtt. Az Earth as Art kiállítás darabjait kizárólag tudományos célra tervezett eszközökkel hozták létre, ennek ellenére kiválóan működnek művészi fotókként is.

A Landsat 5 és 7 műholdak felvételeit elnézve, lehet, hogy eredetileg sem tudományos, inkább művészi céllal készítették. A Föld szokatlan tájairól készített képek utólag kapták meg a furcsa, földöntúli színvilágot: az emberi szem által láthatatlan sugarakat veri vissza ilyen különös módon a természet. Ennek eredményeképp vibráló színű, egyedülálló képek keletkeztek arról a helyről, ami az otthonunk: a tavak, a hegyek, a folyók igazi csodává változtak.

Az Amerikai Geológiai Kutatóintézet (USGS) kutatói kezdték el elemezni a 720 km-es magasságból készített képeket, és teljesen lenyűgözte őket, ahogyan a Föld felülete ezeken a képeken megjelenik. Az Earth as Art kiállítás azért jött létre, hogy ne csak a tudósok, hanem bárki élvezhesse a műholdfelvételek nyújtotta látványt. Kétségtelen, hogy hordoznak esztétikai értéket is a képek, kár lenne csak tudományos célra használni őket.

Forrás: http://gajitz.com