Érdekességek

A Föld 800 kilométer magasból

A NASA legújabb földfigyelő berendezése, a Visible/Infrared Imager Radiometer Suite – vagyis a VIIRS, a látható/infravörös sugárzásmérő képalkotó berendezés – elkészítette első felvételét Észak-Amerika keleti részéről, melyen egészen a kanadai Hudson-öböltől Floridán át Venezuela északi partjaiig látható egy szelet bolygónk felületéről.

Az alacsony földkörüli pályára állított műhold, ismertebb nevén az NPP, öt tudományos műszerrel a fedélzeten 824 kilométer magasan kering. A műholdat még október 29-én lőtték fel a Kalifornia állambeli vandenbergi bázisról, hogy a természetet és klímát tanulmányozza.

A NASA célja, hogy megfigyelje a földi környezetet, és felfedjen olyan hosszú távú mintázatokat, amelyek segíthetnek a klímaváltozás hatásainak feltárásában, de éppenséggel növelhetik a meteorológiai előrejelzések pontosságát is. A VIIRS látható és infravörös hullámok segítségével radiometrikus felvételeket készít a szárazföldről, a vizekről és a légkörről. A képek segítségével a Föld felszínének állapotát vizsgálják majd, beleértve a tüzeket, a jégtakarót, az óceán színét, a növényzetet, a felhőket, valamint a szárazföld és az óceánok felszíni hőmérsékletét is. Az adatokat a huszonöt éve vezetett adatbázisba kerülnek, ahol összevethetőek lesznek az eddigi eredményekkel.

Tudományos következtetéseket még nem vontak le a felvételekből, ezért most „csak” szépségükben gyönyörködhetünk. A galériában lévő képek ennek a felvételnek a kinagyított részletei.

Forrás: http://news.cnet.com