Érdekességek

A szemetes, amely vonzza a tekintetet

A mindennapok tapasztalata, de még a neveléstudományi, pszichológiai szakirodalom is egyetért azzal, hogy sikeresen motiválni elsősorban pozitív megerősítéssel, vagyis jutalmazással lehet. Ha például olyan társadalmi problémáról van szó, mint a szemetelés, a hatóságok és a közigazgatási szervek is hajlamosak megfeledkezni erről a tényről, de azért jó látni, hogy vannak olyan kezdeményezések, amelyek pozitív módon próbálják előidézni a változást.

Az indiai Nishant Jethi köztéri szemetese is az ilyen kezdeményezések közé tartozik: Jethi ugyanis olyan kukát tervezett, amelynek tükrös a belseje, így a beledobott szemétért cserébe csodaszép mintázatokat kap az ember. A Clenoscope-ra keresztelt szemetes mottója: „A Tisztaság szépséget teremt.” Milyen igaz.

A Clenoscope-pal a szemetes csábító, különleges és mókás is, vagyis egyértelműen arra sarkallja az utca emberét, hogy használja, és ne szemeteljen. És mivel a kaleidoszkóp mindig más és más látványt nyújt, jóformán megunni sem lehet. Jethi Clenoscope-ja az emberi kíváncsiságra alapozva ösztönözheti az embert arra, hogy maga alakítsa élhetőbbé a várost, ahol lakik.

Forrás: Treehugger és Designboom