Érdekességek

Növényekkel a bűnözés ellen

A gazos, üresen álló ingatlanok rendbe tétele és gondozása csökkentheti a fegyverrel elkövetett bűncselekmények számát – állítják a Pennsylvania Egyetem kutatói.

A kutatók azt vizsgálták, hogy a fizikai környezet megváltoztatása hogyan befolyásolja a lakosság biztonságérzetét és a bűnözési adatokat. Két véletlenszerűen kiválasztott elhanyagolt területen végeztek megfigyeléseket: az egyik helyszínről eltávolították a szemetet és a törmeléket, kerítést emeltek, fákat ültettek és gondozták a gyepet, a másikat érintetlenül hagyták.

A vizsgálat kezdetén és három hónappal később interjúkat készítettek mindkét környék lakóival, illetve elemezték a rendőrségi bejelentéseket. A rendezett terület közelében élők arról számoltak be, hogy nagyobb biztonságban érzik magukat, mint három hónappal korábban, a rendőrségi statisztikák pedig alátámasztották, hogy kevesebb bűncselekmény történt, és jelentősen alacsonyabb volt a fegyveres támadások száma a kísérlet kezdetét követően, mint korábban.

Eugenia C. Garvin, a tanulmány egyik szerzője szerint az eredmények igazolják, hogy az elhanyagolt területek felszámolásával – amelyek potenciális helyszínt jelentenek a kábítószer-kereskedelem és egyéb illegális cselekmények elkövetőinek – jelentősen javítható a közbiztonság.

Forrás: http://www.sciencedaily.com