Érdekességek

Hulladékból design termék

2012.08.16. - 11:27  |  Nincs hozzászólás

Egy 2010-es adat szerint 65000 tonna szelektív hulladék gyűjt össze Magyarországon – ez a szám évről évre növekszik. A legnagyobb mennyiségben újrahasznosításra kerülő hulladék a papír és az üveg. A szemétdombra küldött alapanyagokból mutatós öko- design tárgyak készülnek, a cél a mindennapi használhatóság.

Az újrahasznosított hulladékokból magasabb és alacsonyabb hozzáadott értékű termékeket lehet gyártani. Magasabb esetén a műanyag palackból akár könyv is készülhet, az alacsonyabbakat pedig ismételten kivonják a forgalomból és újrahasznosítják.

Az OzoneNetwork csütörtöki Egyenlítő c. műsorának vendége Szokolyai Dorottya, a Toboz design alapítója munkája során az ipar számára már nem hasznosítható, vagy csak nagy költséggel feldolgozható, hulladékként felhalmozódó anyagokat hasznosítja újra. A 2005-ben alakult társulás maradék anyagokból készült ajándéktárgyak tervezésével és kivitelezésével foglalkozik. Céljuk olyan lakás kiegészítő tárgyak tervezése, amelyekben a környezet- tudatos gondolkodás érvényesül. Termékeik között olyan használati tárgyak szerepelnek, mint a bőr dobozok, papucsok, legyezők, pólók, párnák, lámpák, pénztárcák vagy táskák. Mindegyik tárgy esetében lehetőség van arra, hogy az anyagnak megfelelő technikával arculat, logó, szöveg, motívum kerüljön a felületre, így válhat minden termék egyedi ajándéktárggyá, vagy céges szóróanyaggá.

Hulladékból termék néven közel 100 magyar cég rendezett vándorkiállítást, ahol különböző hulladéktípusokból készített termékekkel találkozhatnak az érdeklődők. A tárlat legváltozatosabb részét műanyag hasznosításával készült termékek alkotják. A rendezvénysorozat elsősorban a lakosság tájékoztatását szolgálja, mivel sokan nincsenek tisztában vele, mit történik a termékekkel a szelektív hulladékgyűjtés után. A kiállítás sorozat másik célja a hulladék keletkezésének visszaszorítására való ösztönzés. A látogatók figyelmét többek között a komposztálás, a tudatos vásárlás, és az újrahasznosítás fontosságára hívják fel.

Rovat további cikkei

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Új fejezet kezdődött a Mars kutatásában

A kutatók szerint új fejezet kezdődött a Mars kutatásában, miután az...

2019.01.03. - 09:11 tovább »

Halhulladékból előállított biogázzal fogják táplálni az...

A halfeldolgozás melléktermékeiből előállított biogázzal fogja hajtani...

2018.11.24. - 11:31 tovább »

Friss cikkek

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »