Érdekességek

Greenpeace-es graffiti követeli a Levi’s méregtelenítését

Környezetvédő graffiti jelent meg a filatorigáti falon. A Greenpeace kérésére Nikon One streetart művész környezetbarát festékekkel készített egy képet a Levi’s farmermárka vízszennyezéséről.

A Greenpeace november közepén mutatta be jelentését arról, hogy közismert márkák ruhái milyen káros vegyi anyagokat tartalmaznak. A szervezet vizsgálata Levi’s farmerekben és pólókban nonil-fenol-etoxilátokat (NPE-ket) mutatott ki, amelyek a környezetben hormonkárosító nonilfeollá bomlanak. Ezen túl Mexikóban a Levi’s beszállítók üzemei közelében az élővizekben toxikus és hormonkárosító anyagokat talált a Greenpeace.

Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője elmondta: „A Levi’s gyártási folyamata szennyezi a világ vizeit. Annak ellenére, hogy a Levi’s-nek van szabályzata a vegyi anyagok kezelésére, mint ahogy a méréseink bizonyítják, a szabályzat nagyon keveset ér.

A Levi’s a világ legnagyobb farmer gyártója, ha a Levi’s méregtelenít akkor nemcsak a világ lesz tisztább, hanem remélhetőleg más cégek is követik majd lépéseit. Valódi lépéseket várunk a Levi’s-től: vonják ki a mérgeket a gyártási folyamatukból, ahogy azt már számos nagy cég, mint például a H&M, C&A, Zara, Mark&Spencer, Nike, Puma, Adidas, Mango és Esprit vállalta.”