Érdekességek

New York utcáira álmodtak „rakd össze” sétahelyet

Nem biztos, hogy a kereskedők osztatlan örömét váltja ki egy amerikai designiskola tanulóinak elképzelése. Mivel részben az üzleteik előtti azon árnyékoló ponyvákkal fedett járdarészekre is szeretnének új életet lehetni, amelyeken többnyire csak kirakatot bámul vagy egyszerűen tovahalad az ember.

Mentségükre szóljon, hogy az új, s nem csupán portálok előtti járdaszakaszokra egy akár szakemberek segítsége nélkül is összerakható elemrendszert képzeltek el. Funkciója elsősorban az lenne, hogy maradásra bírja a járókelőket, részint az ott elhelyezett növényeknek, virágoknak, ülő alkalmatosságoknak, illetve pultlapoknak köszönhetően. Ezen közösségi teret az elemrendszerbe beültetett lámpák világítanák meg.

Az elképzelés megvalósítására New Yorkot szemelték ki, itt egyes mérések szerint összesen közel két és félszáz kilométernyi kihasználatlan járdaszakasza van a városnak. Több ezer ilyen elemrendszert lehetne a városban felrakni, amelyek az utcai társasági élet új feltételeit teremtenék meg. Eredetileg az volt a tervük, hogy a szürke házak és utcák tömegébe némi üde zöld színfoltot vigyenek. Már a múlt évben készen voltak a Softwalk nevű elképzeléssel és fő célkitűzésük afféle növényekkel borított utcai lugas-sor volt. Később már annak fejlesztésén mesterkedtek, miként is lehetne ezen lugasszerűségek alatt marasztalni ideig-órákig az utca embereit.

Észrevették ugyanis, hogy a New York-iak meg- megálltak beszélgetni, rácsodálkozni a kísérletként felállított utcai virágtartó felületek alatt. Állítólag elsősorban az idősebb lakosok, illetve mozgássérültek tanácsára léptek tovább fejlesztéseikkel – számol be róla a sustainablecitiescollective.com. Többen úgy vélik, hogy leginkább az építkezéseknél hasznos az ilyen megoldás, és vannak olyan vélemények, miszerint egy homlokzatfelújítás helyett célszerűbb a növényeket tartó rendszert elhelyezni a ház elé, mivel midenképp olcsóbb. Szó van róla, hogy elsősorban az úgynevezett üzletfejlesztési zónának kiszemelt területeken érdemes bevezetni.

Fotó: Softwalk