Érdekességek

Nyártól elsötétedik a fény városa

A miniszter természetesen az energiatakarékosságra hivatkozik, de megemlítette a fényszennyezés káros hatásainak csökkentését is. Két adatot közölt ennek kapcsán a businessgreen.com portál: a megvilágítás tervezett csökkentése éves szinten mintegy 2TWóra energiamegtakarítással járna, de a levegőbe is 250 ezer tonnával kevesebb szennyező gáz jutna.

Már a régi kormányzat is dédelgetett olyan terveket, hogy 2020-ra 20 százalékos megtakarítást kellene elérni az energiafelhasználásban.

Az új párizsi tervvel kapcsolatban annyit lehet még tudni, hogy a hivatalos munkaidő lejárta, pontosabban az utolsó dolgozó távozása után egy óra elteltével az iroda belső világítását le kell kapcsolni, a külső megvilágítást éjféltől kezdve, míg az üzletek esetében a kirakatra és a külső fényekre a fényszünet éjjel egy órától lépne életbe, úgy miként már az érvényben van az Eiffel torony külső megvilágítására.

A terv ellenzői elsősorban azt hangoztatják, hogy egy ilyen egyetemes megvilágítási tilalomnak gyakorlatilag képtelenség érvényt szerezni, ellenőrizni. Márpedig ha nem, akkor az egész terv a visszájára fordulhat…. Mások a világváros vonzerejének csökkenésétől félnek….