Érdekességek

Várják már a (savas?) esőt

Számos nagyvárosban probléma az ivóvíz hiánya. Ilyen Mexikóváros is, ahol megfelelően kezelt esővizet itat a lakossággal és turistákkal egy vállalkozás.

A csapadékot „érkezési helyén”, nevezetesen egy nagy épület tetején gyűjtik, de a tetőt egy hatalmas kertté alakították, hogy a vegetáció elvégezze a – nem ritkán savas – eső természetes szűrését. Emellett más szűrőket is alkalmaznak. Az így tisztított vizet ezután olyan kőzetcsoporton vezetik keresztül, amelyből a víz fontos összetevő anyagokat mos ki, azaz mesterségesen ásványvizet állítanak elő. A vizet ionizálják és oxigénnek is dúsítják.

Egy átlagos esős napon óránként legalább 5 ezer palackot töltenek meg a házi ásványvízzel.

A Casa del Agua cég rendkívül büszke a termékére, mivel az úgymond páratlan tisztaságú (hiszen hozzá minden összetevő és a tisztítást végző szűrőanyag is ellenőrzött módon kerül alkalmazásra), de a cégalapító leginkább azt tartja fontosnak, hogy a világ egyik leginkább szennyezett városában a tisztaság üzenetét juttatják el a fogyasztóknak. (más kérdés, hogy a víz javításához használt kődarabokra különböző pozitív üzeneteket is véstek…)

A greenetvert.fr francia portál szerint egyelőre még nincs tapasztalat a vízgyártás ezen módszerének gazdaságosságáról, de egy hatalmas élő kert kialakítása a magasban komoly beruházás. S a kert nem csupán a víz begyűjtésére szolgál, hanem egy különleges pihenőkert is, ahol sokfajta növényi kultúrát helyeztek el, még gyümölcsfák is nőnek itt, a városban kószáló méhek nagy örömére. Emellett a nem esős napokra felkészülve két nagy víztárolót is építettek.

Ez a víz, amit 0,6 literes különleges csatos üvegekbe töltenek, nem olcsó (600 forint körüli az ára), de ebből 400 forintnyit ér az üveg…