Érdekességek

Hamis hús botrány Kínában

Kína városában, Xi’an-ban több mint 20.000 kilogramm hamis marhahúst foglalt le a rendőrség a múlt héten, melyből újabb élelmiszer botrány robbant ki a Távol-Keleti országban.

Az esetet vizsgáló rendőrség úgy nyilatkozott, hogy a kémiai adalékanyagokkal  – többek közt ipari sóval és paraffinnal – kezelt sertéshús olyan mértékben megváltozott, hogy valóban igazi marhahús hatását keltette. A hír különösen nagy felháborodást keltett a város muszlim közössége körében, akik így valószínűleg fogyasztottak a vallásukkal összeegyeztethetetlen marhahúsból.

Eddig hat illegális húsüzem került felfedezésre, ahol a terméket rögtön lefoglalták bizonyítékként. Kínában, a világ egyik legnagyobb sertéshús fogyasztó országban az említett hús lényegesen olcsóbb, mint a marhahús, ezért az esetben érintett szállítók úgy igyekeztek minél nagyobb profitot szerezni, hogy meghamisították az árut.

Sajnos nem ez az első alkalom idén, hogy Kínát élelmiszerbotrány rázta meg. Májusban a lakosságot is elborzasztotta a hír, miszerint közel 1.600.000$ értékű patkány és rókahúst értékesítettek bárányhúsként. A mostani alkalommal 2000 kg-ra becsülik az értékesített hamis hús mennyiségét.

Forrás: http://shanghaiist.com/