Érdekességek

“Zöld” épületminősítési rendszerek

Hogyan lehet eldönteni, hogy egy épület valóban elég környezettudatos-e? Erre a kérdésre a világ számos pontján fejlesztettek ki olyan épületminősítési rendszereket, mely megkönnyíti az értékelést.

A jelenleg legismertebb minősítés az amerikai LEED, az angol BREEAM, illetve az Európai Uniós Green Building Programme.

A BREEAM az elsőként kifejlesztett épületminősítési rendszer, mely két fő részből áll; a tervezési fázis alatti minősítésből és az építkezés befejezését követő minősítésből. A minősítés során főleg az Uniós szabványokhoz hasonló kritériumoknak kell megfelelni, így kontinensünk országaiban is könnyen adaptálható.

A LEED minősítési rendszer hasonlóképp elterjedt, számunkra azonban nehezíti a szempontok figyelembe vételét, hogy az amerikai szabványoknak kell megfelelni. A LEED rendszer során négy kategóriát lehet elnyerni; Certified, Silver, Gold vagy Platinum. Ezt olyan szempontok szerint állapítják meg , mint a fenntartható vízhasználat, energiafelhasználás, anyagfelhasználás, források, innováció és belső terület minősége.

Összességében minden említett épületminősítési rendszerről elmondható, hogy már az épület tervezése során szükséges a kritériumok figyelembe vétele, számos hiányosságot ugyanis utólag már nem lehetséges pótolni.

Forrás: Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete