Érdekességek

Az Indianapolis-i művészek nyomai

Világszerte egyre több ingyenes, pici könyvtár tűnik fel különböző városrészekben, amelynek akár te is részese lehet. Vehetsz egy készletet, amely segítségével te is elkészítheted a sajátodat.

Bár te tervezheted meg a könyvgyűjteményed, de valószínű nem lesz annyira jó, mint a művészek által készített “könyv állomások”. Indianapolisban hozták létre ezt a kölcsön könyv hálózatot, amit ma már csak “Közgyűjteménynek” hívnak a helyiek.

Miniatűr könyvtárak, vagy könyvállomások, de ez egy egész másfajta könyvkölcsönzési módszer. A könyv szerelmesei kényelmesen, akár a szabadban is elolvashatják az állomásokon lévő könyveket, vagy kikölcsönözhetnek egy könyvet, amelyet majd később visszavihetnek bármely másik állomásra. A “Közgyűjtemény” annyira egy kiállítás, mint amennyire egy műveltségi projekt is.

Rachel M. Simon a “Közgyűjtemény” vezetője azt tartja céljának, hogy ezek a könyvtárak fejlesszék az írástudást, és elősegítsék a művészetek felértékelődését. Simon Indiana-i származású művészeket kért fel, hogy tervezzék meg az egyedülálló könyv állomásokat, amelyek különböző helyeken lesznek a városban. A projekt amely a TV-ben is szerepelt tökéletesen megmutatta az Indianapolis-i művészkultúrát. A könyveket a helyi Közösségi Könyvtár szállítja és tárolja.

Forrás: http://inhabitat.com