Érdekességek

Mi rejtőzhet a Pluto “szívében”?

Egy megmagyarázhatatlan okból kifolyólag rengeteg embernek a Pluto a kedvenc bolygója, így nem csoda, hogy, amikor a NASA közzétette a képet a bolygóról tavaly, az internet és a popkultúra egyből felkapta az egészet. Ez pedig egy dolognak volt igazán köszönhető: a bolygón látható egy szív alakú képződmény. A tudósok pedig most lehet, megfejtették, mi is lehet az.

Tavaly júliusban érte el a bolygót a New Horizons nevű NASA űrszonda, ami a kép elkészítésével sokat segített abban, hogy a tudósok megfejthessék a bolygó titkait. A megfigyelések szerint a szív formájú valami a Pluto óceánja, és nem kizárt, hogy annyira mély, hogy a víz még folyékony halmazállapotban is megtalálható a bolygón. A Brown Egyetem kutatói szimulálták az esetet, hogy miként okozhatta a krátert egy aszteroida. A szimulációk alapján azt mondták, hogy a Pluto óceánja nagyjából annyira sós, mint a Holt-tenger, és akár 100 km mély is lehet. Összehasonlításként, a Mariana-árok, ahol a Föld legmélyebb pontja is található, 11 km mély.

pluto3

“Amit a kísérletek alapján mondani tudunk, hogy elég nagy valószínűséggel a Sputnik Planum [a szív alakú képződmény] egy jeges óceán. Ez számomra azért nagyon meglepő, hiszen a Pluto borzasztó messze van a Naptól, és mégis van rajta valami folyékony. Hihetetlen!” – mondta Brandon Johnson, a vezető kutató geológus.

pluto

Forrás: http://gizmodo.com/