Érdekességek

A lengyelek vak sötétben is tudnak már biciklizni

Lengyelországban felavatták az első sötétben világító bicikliutat Lidzbark Warminski mellett. Az útba foszfort kevertek, így az nappal feltöltődik, este pedig egy mesébe illő utat világít meg nekünk.

A tervező cég elnöke, Igor Ruttmar elmondása szerint a bicikliút 10 órán keresztül képes világítani. Azért csinálták ilyenre, hogy a kerékpárosok sokkal biztonságosabban közlekedhessenek éjjel, mint eddig. A biciklilámpák fénye nem mindig elég ahhoz, hogy a kerékpáros pontosan lássa az utat, viszont ha az előre jelezve van neki, úgy hogy a kereke alatt világít, sokkal több figyelmet tud szentelni a gyalogosoknak vagy a többi biciklisnek.

bike2

A holland Roosegaarde már csinált egy hasonlót az ő hazájában, azonban azok még LEDekkel és napenergiával működtek. A lengyelek viszont nem szerettek volna egy ilyen költséges megoldást választani, így csak a világító út alapkoncepcióját vették át a hollandoktól. Ráadásul sikerült a költségeket meglehetősen alacsonyan tartaniuk, amellett, hogy a világító út rendkívül időtálló.

Forrás: https://www.nextnature.net/