Érdekességek

A san diego-i “Fagyasztott Állatkert”

A Fagyasztott Állatkert több, mint 1.000 fajnak ad otthont, mégis alig nagyobb, mint egy hűtőszekrény. Ráadásul, ha meglátogatjuk, akkor nem látunk majd nagy elefántokat, függeszkedő majmokat, vagy a víz partján egy lábon egyensúlyozó flamingókat. Ehelyett kis kémcsöveket láthatunk, amik sejtekkel és DNS-ekkel vannak tele.

A DNS-t leginkább kutatásokhoz használják, de ezekkel később akár meg is lehet majd menteni veszélyeztetett fajokat a kihalástól, sőt már kihalt állatokat is visszahozhatunk. A Fagyasztott Állatkertet a san diego-i állatkert Konzerváló Intézete tartja fent, és legalább 10.000 állat sejtjeit és DNS-ét tárolják itt. A mintákat ugyan az állatkertben tartják, de a kutatók egy nem nyilvános helyen tartanak pontosan ugyan olyan mintákat, arra az esetre, ha bármi történne az állatkertiekkel. A mintákat a világon szinte mindenhonnan szállítják, amiket vagy rutin vizsgálatok alkalmával vesznek az állatokból (fájdalommentesen), vagy azután, hogy elpusztultak.

zoo3

A gyűjteményt az 1970-es években kezdte felhalmozni a Kaliforniai Egyetem egyik patológusa és genetikusa, Dr. Kurt Benirschke, miután az állatkert megalapította a Veszélyeztetett Állatok Reprodukciós Központját. Ekkor persze még nem tudhatták, hogy az első sikeres klónozás alig 20 év múlva meg is fog történni.

zoo2

Ugyan még egyetlen állatot sem támasztottak fel, de az intézet már így is rengeteg sikert tudhat magáénak. Például a minták segítségével termékenyítették meg az állatkert egyik óriáspandáját. Az egyik projektjük jelenleg az, hogy teljesen feltérképezzék az állatok DNS-ét, egy másik, nagyobb volumenű pedig, hogy megmentsék a fehér orrszarvú populációt. Az ehhez hasonló kutatások megelőzhetik a tudósok által hatodik nagy kihalásnak nevezett időszak bekövetkeztét.

Young rhino

Young rhino

Forrás: http://www.gq.com/