Érdekességek

Egyszerű, de nagyszerű: emeletes focipálya

2016.12.04. - 00:42  |  Nincs hozzászólás

Talán nem épp a legkézenfekvőbb dolog focipályákat építeni Londonban, ahol már amúgy is minden csak szűkölködve fér el. A tengernyi autó és más jármű miatt már szinte lehetetlen az utcán focizni, a pályák pedig még akkor is drágák lehetnek, ha két 5 fős csapat összedobja rá a pénzt. Az AL_A most egy rendkívül egyszerű, ugyanakkor zseniális ötlettel jött elő: emeletes focipályát fog építeni.

A pályákat általában egy nagy területen elterülve építik meg, ez borzasztó rossz módja a tér kihasználásának. Ahogy az építész mondta, semmi nem akadályozza, hogy ezeket a kis pályákat egymásra pakolva építsük meg, akár egy parkolóházat. AL_A az Arup-pal közösen dolgozik, hogy megvalósítsák a fantasztikus tervet. Egy modulokból összeállítható épületet képzeltek el, könnyű, karbonszálas tartóelemekkel. Ez nem csak azért jó, mert rendkívül strapabíró, de ha egyszer elhíresül a hely, és nem lesz szabad pálya, bármikor, gondok nélkül ráépíthető még egy szint.

pálya2

A modularitás szerepe leginkább azért fontos, mert ezt főként elbontott épületek helyén fogják, ideiglenesen felállítani. Ugyan olyan hirtelen fognak eltűnni, mint amilyen hamar megjelennek a város különböző pontjain. A tervek szerint két hét alatt összerakható, vagy szétszedhető az egész épület. Az AL_A azt is mondja, hogy a Pitch/Pitch koncepció rendezvényekre is kitűnő.

pálya1

A pályák ütésálló üveggel vannak körülvéve, így a járókelők beláthatnak a pályákra, akik pedig bent vannak a pályák körül bármikor szabadon mehetnek akárhová. A fentebbi pályákra egy beépített lépcsőn keresztül lehet feljutni. A mennyezetbe épített lámpák segítségével még este sem kell szögre akasztani a focimezt, bármeddig lehet rúgni a bőrt. Ezek a pályák egyébként pillanatok alatt átalakíthatóak, így akár könnyen lehet, hogy egy 4 emeletes Pitch/Pitch-ben 4 különböző sportot űznek a bent lévők: foci, kosárlabda, tenisz, vagy tánc. Az AL_A elmondása szerint a projethez jelenleg partnereket keres, akik finanszírozzák majd az elemek elkészítését.

Forrás: http://newatlas.com/

Rovat további cikkei

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Új fejezet kezdődött a Mars kutatásában

A kutatók szerint új fejezet kezdődött a Mars kutatásában, miután az...

2019.01.03. - 09:11 tovább »

Halhulladékból előállított biogázzal fogják táplálni az...

A halfeldolgozás melléktermékeiből előállított biogázzal fogja hajtani...

2018.11.24. - 11:31 tovább »

Friss cikkek

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »