Érdekességek

Hová teszünk még egymilliárd embert?

Idén augusztus 8-án volt a Globális Túlfogyasztás Napja, ami azt takarja, hogy azon a napon használtunk el annyi erőforrást, amennyit a Föld egy év alatt képes előteremteni. Vagyis idén egészen augusztus 8-a óta már "nem létező" erőforrásokat használunk.

A Global Footprint Network felmérései alapján, ahhoz, hogy az emberiség jelenlegi erőforrásigényét ki tudjuk szolgálni, több, mint 1,6 Földre lenne szükségünk. Ezen felül az ENSZ szerint a globális népesség elérheti a 8,5 milliárdot 2030-ra. Joggal adódik a kérdés: Hova tesszük majd a következő egymilliárd embert? A népesség egyre nő, és emiatt egyre több területet építünk be, elvéve a földeket a mezőgazdaság elől. Sőt, a szemét, amit termelünk is egyre nagyobb, és egyre nagyobb ütemben halmozódik fel. Ezek a tényezők előbb-utóbb az erőforrások elzáródásához vezetnek.

A Harvard egyetem professzora, Richard Forman és az Arizonai Állami Egyetem kutatója, Jianguo Wu a Nature magazinban hívták fel a figyelmet az urbanizáció problémájára. Szerintük ugyanis a jelenlegi városok “rossz helyeken vannak”, olyan helyeken, amit át kéne adni a mezőgazdaságnak. “Az első települések legtöbbje jó termőföldek és tiszta vízforrások köré épült. Azonban a városok kialakulásával ezek a földek vagy be lettek építve, vagy olyan mértékben szennyezve lettek, hogy már használhatatlanná váltak. Közben a növekvő populáció elárasztja a bolygót szeméttel, szennyvízzel, és légszennyezéssel.” – írják.

population1

Ugyan vannak tervek a Mars kolonizálására, de ezek megvalósulása nem esedékes a következő évtizedben, vagy ha mégis, nem fog ott tartani a technológia, hogy tömegestül tudjuk majd odaküldeni az embereket. A két professzor szerint itt és most kell megoldást találni a problémára. Javaslatuk szerint minden városnak fontolóra kéne vennie egy környezet-vezérelt városi tervezési stratégiát, ezzel minimalizálhatnánk a túlnépesedés ökológiai lábnyomát. Sajnos azonban nem látnak sok relációt az elképzelésükben, ugyanis a legtöbb helyen a politikai kérdések listáján, a környezetvédelem általában legalul szerepel.

“A városi tervezés újraszervezése egy remek megoldás lehetne, de még ha ezt sikerül is elterjeszteni, ennyi önmagában nem lenne elég. A földek megtartása, a vizek védelme, a biodiverzitás megőrzése mind mind szükséges elemei ennek az egyenletnek, sajnos azonban van, hogy ezek nem is szerepelnek a politikusok listáin. A várostervezők sokkal inkább arra fókuszálnak, hogy munkahelyeket, lakásokat, közlekedési lehetőségeket teremtsenek.” – írta Forman és Wu.

population3

A következő egymilliárd ember túlnyomó része már most olyan helyre fog születni, ahol túlnépesedés van, ezért a két professzor az egész Földet megvizsgálta. Miután kihúzták azokat a területeket, ahol ember számára élhetetlen körülmények uralkodnak, már jelenleg is túlnépesedett területek, ahol védelemre szoruló állatok élnek, illetve ahol értékes termőföldek vannak, arra jutottak, hogy a következő területek lennének a legalkalmasabbak arra, hogy a következő egymilliárd embert elhelyezzék, és ott éljenek: Dél-Amerika, Dél-Kanada, Észak- és Kelet-Egyesült Államok, Közép- és Dél-Afrika, a Himalájától északra fekvő területek, a Fekete-Tengertől Kínáig húzódó terület, és Óceánia.

“A közösségeknek globálisan kell gondolkodniuk, regionálisan kell tervezniük, majd lokálisan kell cselekedniük.” – tette hozzá Forman és Wu.

Forrás: https://futurism.com/