Érdekességek

Elon Musk most (is) nagyot mondott

A Tesla Europe egy videóban tette közzé, ahogy a Tesla alapítója és vezérigazgatója, Elon Musk bejárja a - már majdnem kész - nevadai gigafactory-t Leonardo DiCaprio-val. A rövid videóban azonban elhangzik egy rendkívül érdekes állítás, mi szerint 100 gigafactory-ra lenne szükség, hogy ellássuk a világot energiával.

A Tesla Gigafactory jelenleg csak lítium ion akkumulátorokat gyárt, amiket a Tesla autókba illetve a Powerwall-ba raknak. Ebbe a gyárba látogatott el Leonardo DiCaprio még tavaly, hogy meglátogassa Elon Musk-ot, és hogy megvitassák a megújuló energiákról, illetve a jövő energiájáról a nézeteiket. DiCaprio persze nem idegen ebben a témában, sőt ami azt illeti, az Oscar beszédét arra áldozta, hogy tudatosítsa a hallgatósággal, milyen veszély fenyeget bennünket.

A Gigafactory fő célja, hogy valódi alternatívát nyújtson, és hogy a világ elszigeteltebb felén is legyen tiszta energia. “2018-ra a Gigafactory teljesen elkészül, és minden részén folyni fog a munka. Addigra a gyárban több lítium ion akkumulátor fog egy évben készülni, mint 2013-ban az egész világon.” A Gigafactory azt is el szeretné érni, hogy a könnyített gyártással lejjebb vigye az árakat, így elérhetőbbé téve a tiszta energiát.

Musk a videóban azt ecseteli DiCaprio-nak, hogy a minél hamarabb kell elkezdeni az átállást, mert akkor annál kisebb lesz a negatív hatás, utalva erre az ember okozta klímaváltozásra. “A nap nem süt folyamatosan, így kénytelenek vagyunk az energiáját tárolni. Ha képesek vagyunk teljes mértékben átállni erre az energiára, akkor “semmi szükség nem lesz erőművek építésére.” – mondja Musk.

“Kiszámoltuk, hogy megtudjuk mennyire is lenne szükség, ahhoz hogy az egész világot ellássuk energiával. Csak száz Gigafactory kell hozzá.” – mondta Musk Dicaprio-nak, aki nem akart hinni a fülének. Azt hitte, Musk elszólta magát, ezért vissza is kérdezett, hogy az USA ellátását tudná-e fedezni a 100 gyár, de Musk határozottan válaszolt, hogy 100 Gigafactory az egész világnak elég lenne.

tesla2

Sajnos azonban ez nem egy kivitelezhető cél, mivel a Gigafactory rászolgált a nevére, valóban óriási, alapterületre ez a világ legnagyobb épülete, 1,2 négyzetkilométeres. Ennél fogva a 100 gyár építése enyhén szólva is nem reális, azonban Musk szerint azzal, hogy ők ennyire keményen menetelnek előre a fenntarthatóság útján, remélik sok más, hasonlóan nagy gyár, vagy cég is követni fogja őket, és a megújuló energiába fognak pénzt fektetni.

Forrás: https://futurism.com/