Formula-E

2014-től indul az új elektromos sorozat, a Formula E

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) hivatalosan is bejelentette, hogy az eredeti tervek szerint 2014-től útjára indul az új elektromos sorozat, a Formula E.

Jean Todt, az FIA elnöke úgy fogalmazott, hogy a következő évtizedek alapjait fektethetik le az új kategóriával.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) a háttérben folyamatosan arra törekszik, hogy a sportot a lehető „legzöldebbé” tegye, ami természetesen a Formula-1-et is érinteni fogja. A Formula E sorozat egy teljesen új kezdeményezés, mely egy 10 csapatból (20 versenyző) álló bajnokságot fog felölelni.

Az autók 2013-ban folyamatosan tesztelés alatt fognak állni, míg 2014-ben útjára indul a „karaván”. Az új bajnokság a nagyobb városokba fog ellátogatni. A tervek szerint az első verseny Rio de Janeiróban kerül megrendezésre. A csapatok többek között Monacóba és Mexikóba is el fognak látogatni, de egyelőre a versenynaptár nem tekinthető hivatalosnak.

Jean Todt, az FIA elnöke úgy fogalmazott, hogy ezzel az új lehetőséggel a jövőnek üzentek és nagyon elégedettek a megállapodással. Az első prototípus három másodperc alatt gyorsul fel 100 kilométer/órára, addig a végsebesség 250 kilométer/óra felett lesz, ami igencsak impozánsan hathat.

Az akkumulátorok teljes terhelés mellett ugyan csak 20 percet bírnak, de a befektetők és a kivitelezők egy nagyon látványos bajnokságra számítanak, mely négy kontinenst érintene. Az FIA ezen kezdeményezésével egyértelműen a fiatalabb rajongókat célozná meg, és ezzel együtt a Formula-1 számára is egy remek teszt lenne, miután a jövőben a legnagyobb kategóriában is hasonló erőforrásokat használnának.

Forrás: http://f1-live.hu