Formula-E

Róma az első európai város, mely helyet kér a Formula E-ben

Rio de Janeiro után Róma is szeretne futamot rendezni a 2014-ben rajtoló elektromos bajnokságban. A mai bejelentés alkalmából Lucas di Grassi egy prototípussal is bemutatózott a Colosseum körüli utcákon.

A brazil metropolisz lesz a helyszíne az utolsó futamnak 2014-ben, míg Róma időpontja egyelőre nincs tisztázva – ahogy a többi várost is csak ezek után fogják közölni. Miután a Forma-1-es nagydíjat nem tudták megvalósítani Rómában, a szervezők és az FIA elnöke, Jean Todt is nagyon örül neki, hogy sikerült elhozni az elektromos versenyautókat a történelmi helyszínre.

Lucas di Grassi, aki többet között a Pirelli tesztpilótája is, egy elektromos prototípussal adott ízelítőt a gép képességeiből, majd következhetett az ünnepélyes alkalom.

A Formula E Holdings ügyvezetője természetesen lelkesen beszélt a hivatalos bejelentésen, és azt is elárulta, hogy öt-hat további helyszínnel is tárgyalnak:

„Ez egy nagyszerű hír a bajnokságnak”- kezdte Alejandro Agag. „Ez az első város Európában, melyet bejelentünk – egy bejelentés már volt Dél-Amerikában: Rio de Janeiro -, és valójában már van öt-hat másik város, melyet nemsokára megerősítünk. De nagy pillanat megtenni az első bejelentést. Különösen egy olyan város esetében, mint amilyen Róma, mely lenyűgöző show-t fog produkálni az összes emlékművével a háttérben. Tehát tényleg nagyon izgatottak vagyunk”- mondta Agag az ESPN-nek.

Miközben a Forma-1 most dolgozik a tengerentúli visszatérésén, és nemrég átestek az Egyesült Államok Nagydíjon, a Formula E a kezdetektől jelen kíván lenni a piacon:

„Két versenyt fogunk bejelenteni az Egyesült Államokban – két tényleg nagyon nagy városban -, és ez nagyon izgalmas, mert ez a bajnokság tényleg nagy figyelmet kap Amerikában, és nagyon szenvedélyesen állnak hozzá ott az elektromos járművekhez és a tiszta mobilitáshoz – ezt mi is felismertük.”

A 2014-ben induló Formula E-ben 10 csapat húsz versenyzője állhat rajthoz, és minden versenyhétvégén két futam lebonyolítását tervezik, melyek nagyjából 30 percesek lesznek. Monaco már korábban jelezte, hogy érdekli a bajnokság, így biztosra vehető, hogy a hercegség is csatlakozik a versenynaptárhoz.

Fotó: FIA Formula E