Interjúk

Megújulás jegyében a főváros kedvelt szórakozóhelye, az Ötkert!

Közeleg a Föld Órája és a Föld napja, a tavasz beköszöntével pedig minden a megújulásról szól. Egyre melegszik az idő, így egyre többen váltják fel téli kuckójukat s meleg teájukat, a belváros esti hangulatára, ahol 1-2 pohár bort fogyasztanak el egy hangulatos teraszon, vagy kerthelyiségben. Az Ötkertbe látogattunk s az egyik vezetővel, Sticzay Péterrel a la Sticoval beszélgettünk arról, hogyan ügyelnek ők a fenntarthatóságra.

Tiszta Jövő: Hogyan tud egy szórakozóhely környezettudatosan működni? Ti mit tesztek mindezért?
Sticzay Péter: Az épület – mely alsó szintjén található az Ötkert – műemlék védelem alatt áll. Ezért nagyon nagy változtatásokat, újításokat nem tudtunk véghezvinni a tervezésnél és a kivitelezésnél. Legtöbb energiát a hűtőink szükségelnek, ezért mindent megteszünk, hogy azok optimálisan működjenek. Másik kényes dolog a hulladékkérdés. Kezdettől fogva szeletíven gyűjtjük a szemetet. Ezek a vendégeink számára nem látható ténykedések, de nem is nekik szól. Természetesen megnyugtató a fogyasztónak, ha tudja, hogy a vendéglátóipari egység, ahova betér, környezettudatos. Ezek azonban olyan dolgok, amiknek természetesnek kellene lenniük mindenhol. Fontosnak tartjuk, hogy ne csak egy „hely” legyünk a város térképén, hanem üzenetet, értéket is közvetítsünk. Elfelejtettük tisztelni a környezetet, és már nem a részei vagyunk, hanem önkényesen felette akarunk állni. Sokan állandó vendégkörünkből – velünk együtt- a téli sportok szerelmesei, s mi is aggódunk, hogy pár év múlva eltűnnek a gleccserek. Ezek aztán igazán látványos jelzései a természetnek, hogy baj van. Mi pedig évről évre figyelemmel kísérjük a gyors változást. Megdöbbentő. Ezért is lettünk elhivatottak, és lehetőségeinkhez mérten tenni szeretnénk a pozitív változás érdekében.
Tiszta Jövő: Hogyan tudtok a célcsoportotok felé értéket közvetíteni? Van konkrét elképzelésetek?
Sticzay Péter: A Föld Órája alkalmából, március 31-én indul vállalásaink sorozata Zöldkert fantázianévvel. Első vállalásunk például a szelektív hulladékgyűjtésnél jelentkezett problémákra hívja fel a figyelmet. A törött üvegek helyes kezelése nem kis feladatot jelentenek, ezért is gondoltunk arra, hogy re-poharakra cseréljük a sörös korsókat.
Március 31-én este természetesen mi is készülünk a Föld Órájára, gyertyákkal fogunk világítani egy teljes órán keresztül, és élőzenével kedveskedünk a közönségnek. Lehetőséget szeretnénk teremteni arra, hogy ezt az egy órát gyertyafényben, jó hangulatban, közösségben töltsék el az érdeklődők, ezzel tudatosítani bennük a környezetvédelem fontosságát. Április 10. és 17-én interaktív előadásokkal készülünk. A Föld Napján, április 22-én pedig egy egész napos rendezvénnyel hívjuk fel a figyelmet a fenntartható fejlődésre, az egészséges, sportos életvitelre, a jövő generációinak védelmében.
Tiszta Jövő: Nagyon ígéretesen hangzik! Reméljük, hogy sokan ellátogatnak rendezvényeitekre, és célkitűzéseitek eredményre vezetnek, hogy a szórakozó közönség is tudatosan szerepet vállaljon és felelősségteljesen viselkedjen a környezettel szemben.
Sticzay Péter: Minden érdeklődőt várunk szeretettel!

Negyedes Liliána Fédra