Környezetvédelem

700 dolláros büntetés egy eldobott cigarettacsikkért

Szingapúrt a világ legtisztább városaként tartják számon. Vajon a szigorú büntetéseknek, vagy az emberek hozzáállásának is köszönhető a környezettudatos életmód?

A Nemzeti Környezetvédelmi Ügynökség négyszáz alkalmazottja tartja szemmel a Szingapúr bevásárló utcáin hömpölygő tömeget. A járókelők komoly büntetésre számíthatnak, ha szemetelnek, köpködnek vagy rágóznak. Igen, az ázsiai országban a rágó is tiltott dolognak számít: 200 dolláros bírsággal is súlythatják az „elkövetőt”. Akit rajtakapnak, hogy eldod egy csikket, akár 700 dolláros kiadásra is számíthat.

A polgárokat  a város szerte kihelyezett táblák figyelmezetetik, hogy mit szabad és mit nem a köztereken. A lakosok között terjed egyfajta téveszme, miszerint a rágógumi személyes használata (tehát nem a forgalmazás) engedélyezett, de ez nem igaz.

A túristáknak is ajánlott tájékozódni az országban érvényes rendeletekről. Például tilos behozni rágót és aki nagyobb tétel eladásával próbálkozik, az börtönbüntetést is kaphat.

A hivatalos jelentések szerint 2007-ben több mint 12 000 embert kaptak környezetszennyezésen, ebből mindössze 385 volt visszaeső. Utóbbiak magasabb bírságra, illetve a rehabilitációs program keretein belül közmunkára számíthatnak.

A környezettudatos életmódot nem csak szigorú szabályokkal próbálják betartatni. A gyerekeket már az iskolában is felvilágosítják a helyes viselkedési normákról és a családon belüli tájékoztatás is fontos szerepet kap.

Ki itt belépsz...

A CBN riportere több járokelőt is megkérdezett a témával kapcsolatban. A lakosoknak nincs ellenvetésük a külföldiek számára túlzónak tűnő szabályok ellen. Az utcán jókedvű és mosolygós embereket látunk, és nyoma sincs annak, hogy az állandó megfigyelés miatt rettegésben élnének.

„ Ez nem ellenőrzés. A jó szokásokat el kell sajátítani, amit már családon belül elkezdünk. Miért ne tennénk ugyanezt a városban is? ” – teszi hozzá egy szingapúri polgár.

YouTube előnézeti kép