Környezetvédelem

Duna Konferencia: az innovációhoz szakemberekre van szükség

A gödöllői Szent István Egyetemen (SZIE) rendezik meg a CASEE - A Duna régió uniós stratégiája című nemzetközi konferenciát április 28-29-én, ahol az érintett országok egyetemeinek vízgazdálkodási szakértői gyűltek össze.

A víz, mint stratégiai erőforrás a SZIE oktatási és kutatási céljaiban egyre jelentősebb szerepet játszik – mondta Solti László, a házigazda egyetem rektora. A rektor, valamint dr. Erhard Busek volt osztrák tudományos miniszter egyaránt felhívta a figyelmet, hogy a Duna régiós jelentőségénél fogva összekötő és megosztó szerepet is játszik a Közép-Kelet Európai régióban. Az Európai Unió Dunai régiós cselekvési tervének alapja az országok szoros együttműködésének erősítése, Somlyódy László Akadémikus elsősorban a szennyvízgazdálkodásra helyezné a hangsúlyt.
“A Duna szennyezése által romlik a Fekete-tenger vízminősége is. A nitrogén és foszforvegyületek nagy mennyiségű vízbe kerülésétől folytatódik a Fekete-tenger entrofizálódása, amit az korlátozhat, ha a nemzetközi nagy kibocsátók csökkentik a kibocsátást és eltávolítják a nem pontszerű – vagyis csapadékvizek általi – szennyezést” – mondja a szakember. Ez, mint mondja, nem egyszerű feladat, és szükséges hozzá a műtrágya felhasználás racionalizálása is. Magyarországon a szennyvízkezelés kérdése jelentős kihívás, hiszen 10 éve alig 250, ma már 650 szennyvíztisztító működik, de az a szám a jövőben 1200-re kell emelkedjen. Az elkészült berendezések üzemeltetéséhez szakképzett munkaerőre van szükség, elsősorban víz, mezőgazdasági és környezetvédelmi területen. Az egyetem az egyik legfontosabb képzési helye ezeknek a szakembereknek, de Somlyódy szerint a jövőben több fiatalra lesz szükség, akik hazánkban maradnak diploma után.
A professzor kérdésünkre felvázolt egy olyan vízkezelési alternatívát, amelyet Svájc, Németország és Svédország jelenleg is tesztel. Ez a háztartási vizek szelektív kezelését foglalja magában. Jelenleg minden használt víz azonos tisztításon megy át, pedig például az emberi vizelet megtisztítása magas nitrogén tartalma miatt túl nehéz, miközben műtrágya gyártására alkalmas lenne. Az úgynevezett szürke szennyvíz újra felhasználható.

“A nagyvárosi peremkerületekben bevezethető lenne ez a módszer, a belvárosi infrastruktúra pedig rohamosan öregszik. Nemsokára eljutunk oda, hogy kérdés lesz, több száz éves elveknek megfelelően újítjuk fel, vagy képzett szakemberek munkája által egy új, fenntartható infrastruktúrát hozunk létre” – mondja Somlyódy László utalva a hazai agrárképzés fontosságára. A Szent SZIE több mint fél évszázados agrárképzési hagyományát folytatva jelentős stratégiai célként fogalmazza meg a képzési és kutatási vonalának erősítését az agrár- és vízgazdálkodás területén – tudta meg az Edupress.