Környezetvédelem

Óriás kártérítési perrel fenyegeti az olajcég a Greenpeace-t

Múlt héten a Greenpeace aktivistái négy napig akadályozták a Cairn Energy olajfúrótornyának munkáját a sarkvidéken, majd letartóztatásuk után újabb 18 aktivista szállta meg a tornyot, mert a cég nem adja ki az esetleges üzemzavarok kezelésére vonatkozó akcióterveit.

Az aktivistákat, köztük a magyar Major Dávidot a dán haditengerésze különleges alakulata távolította el a toronyról.

A különösen értékes sarkvidéken, ahol a narválok fontos populációja található, egy Mexikói öbölhöz hasonló katasztrófa elhárítása még nehezebb lenne, a kiömlött olaj feltakarítása pedig – a brit kormány szerint is – lehetetlen. A Cairn Energy ügyvédei csillagászati, napi 2 millió eurós kártérítési perrel akarják elhallgattatni a Greenpeace-t.

Ma reggel a Greenpeace hivatalos panaszt nyújtott be a grönlandi parlament ombudsmani hivatalánál. A panaszban kifejtik, hogy a Greenpeace 17 különböző dokumentumba kért betekintést, ám csak kettő esetében tették ezt lehetővé. A grönlandi Ásvány és Petróleum Hivatal nem hajlandó nyilvánosságra hozni azokat az iratokat, amelyek részletezik, hogy a Cairn hogyan kezelne és finanszírozna egy esetleg bekövetkező olajszivárgást. Ezekből a technikai jelentésekből ugyanis egyértelművé válna, hogy mennyire rizikós az olajfurás az Északi-sarkon.

A Greenpeace már többször kérte a dokumentumok nyilvánosság elé tárását, hogy független szakértők is megvizsgálhassák. Miután ezt a Cairn megtagadta, újabb 18 aktivista foglalta el a Leiv Eiriksson fúrótornyot és nyolc órára megint leállt a munka.

Major Dávid, aki egy daruhoz láncolta töltötte el ezt a nyolc órát, letartóztatása előtt így nyilatkozott:  „A Cairn ügyvédeinek több millió eurós büntetésekkel való fenyegetése jól mutatja, hogy a végsőkig titokban akarják tartani az olajszivárgási akciótervet. A Cairn bevetheti az összes méregdrága  ügyvédjét, mi akkor is követelni fogjuk, amit az embereknek joguk van tudni. De ki fog derülni, amit a szakértők már hónapok óta mondanak: nem lehetséges megtisztítani a sarkvidéket egy esetleges olajszivárgás után.”

Majd így folytatta:

„A visszahúzódó jeget úgy kell felfognunk, mint egy figyelmeztetést: elérkezett az idő, hogy túllépjünk az olajon, és tisztább technológiába fektessünk be. Elérkezett az idő, hogy megálljt parancsoljunk, és eltávolítsuk az olajcégeket a sarki régióból, ezzel is megmutatva, hogy a fosszilis üzemanyagok korszakának vége.”