Környezetvédelem

A sokat támadott Apple Birodalom

Az egész világ gyászolja korunk látnokát, kreatív zsenijét, az Apple alapító Steve Jobst, akit október 5-én hasnyálmirigyrákja végleg legyőzött. Halálhírét követően sok híresség és politikus is megemlékezett tehetségéről, kitartásáról, és korszakalkotó munkájáról. Azonban a sikerek mellett rengeteg támadás is érte az Apple Birodalmat.

2011 januárjában kínai zöld szervezetek vádolták az Apple-t, hogy a környezetvédelmi előírásokat nem tartják be megfelelően. Ez viszont csak egy volt, a sok közül.

Minden termék gyártásánál és felhasználásánál keletkeznek káros hatások, ezt sajnos el kell fogadnunk. Ha egy termék használata nem jár negatív externáliákkal, gyártása lehet, hogy sokkal szennyezőbb, mint maga a „környezetkímélő mivolt” megteremtése. Vagy fordítva. A zéró növekedés modelljének elve már a 70es években sem volt életképes.

Így a környezetszennyező létünket kell a lehető legkisebb szintre redukálnunk. Így gondolkodott Steve Jobs is, aki az apple.com honlapján elnézést kért 2010-ben azért, hogy „ilyen sokáig sötétségben hagyta ebben a témában az embereket”.

A vállalat károsanyag-kibocsátásának 38 %-a a gyártás során keletkezik. A minimál stílusú készülék időről időre egyre kisebbek, vékonyabbak és kevesebb anyaghasználatot igényelnek. A legtöbb számítástechnikában előforduló káros anyag az ólom, az arzén, a higany, a brómozott égésgátló anyag (BFR-ek), és a PVC. A 2008-as MacBook Pro modell már mindegyik káros anyagtól mentes.

A kibocsátás 5 %-a a szállítás, raktározás, és értékesítés során keletkezik. A vállalat igyekszik termékeit egyre kisebb csomagolásokban tárolni és szállítani, ezzel nemcsak helyet, de plusz repülőgépjáratokat is meg tud spórolni.

A felhasználás során keletkezik a vállalatnál az üvegházhatást előidéző anyagok 53 %-a. Mégis egyedüliként a piacon felel meg az EPA ENERGY STAR előírásainak minden egyes termékével.

Az Apple boltjai, raktárai és irodái 3 %át teszik ki a szennyezésnek. Az újrahasznosítás ugyan még nem kiforrott profilja a vállalatnak, azonban folyamatos hatékonyság növekedés tapasztalható az elmúlt években.

Reméljük Steve Jobs 2010-es nyilatkozatában megjelent jövőkép utóda számára is ismeretes és kiemelkedő fontosságú lesz. Várjuk szeretettel az Apple további újításait a környezetvédelem terén is Mr. Cook.