Környezetvédelem

Ausztráliába költözhet a Maldív Köztársaság

Hogy mi például, itt Európa szívében nem érzékeljük a klímaváltozás minden következményét, az pusztán a szerencsének köszönhető. Viszont vannak kevésbé szerencsések, elsősorban azok a szigetállamok, amelyeket közvetlenül veszélyeztet a globális felmelegedés következtében megemelkedő tengerszint.

A Maldív-szigetek is ezek közé a szigetállamok közé tartozik, ez lehet ugyanis az első ország, amelyet elnyelhet az óceán. Az emelkedő vízszint már most veszélyezteti az ország csodás partjait, és már csak idő kérdése, hogy a szigetek belsőbb részei is lakhatatlanok lesznek – írja a Treehugger.

És most a Maldív-szigetek elnöke, Mohamed Nasheed bejelentette, hogy a kormány már fontolgatja, hogy az egész országot Ausztráliába költözteti, még mielőtt a szigetek elmerülnek az óceánban. „Egyre nehezebb fenntartani a szigeteket abban a természetes állapotukban, ahogy eddig voltak. Ha pedig mi nem tudunk segíteni magunkon, akkor kénytelenek vagyunk mások segítségére szorulni. Véleményem szerint fontos, hogy Ausztrália és az összes gazdag ország megértse, ilyen még soha ezelőtt nem történt” – nyilatkozta Nasheed a Sidney Morning Heraldnak.

A maldív főváros, Malé

A Maldív-szigetek már elkezdte a felkészülést arra, ami most már elkerülhetetlennek tűnik: elkezdett félretenni a turizmusból befolyó jövedelmeiből, hogy földeket vásárolhasson a szárazföldön, és hogy finanszírozni tudja a 350 000 fős népesség költöztetését. A klímaváltozás tehát létében veszélyezteti a szigetállamot, de nincsenek egyedül a problémával. Nemcsak a szigetállamok, mint például Tuvalu is, de szegényebb országok, mint Bangaldesh, Pakisztán és több Kelet-Afrikai ország szintén veszélyben van.