Környezetvédelem

Costa Ricában keresd a boldogságot

A környezet és így a környezetvédelem kérlelhetetlenül befolyásolja a boldogságunkat. Erre akar rávilágítani a HPI, azaz a Happy Planet Index (magyarul a Boldog Földünk mutató), melyet a New Economic Foundation (NEF) nevű szervezet készített el az ENSZ előkészítés alatt álló és a héten kezdődő riói fenntarthatósági konferenciájára.

A NEF egyébként egy elemzéssekkel foglalkozó közösség, elsősorban azon munkálkodva, hogy a hagyományostól eltérő megközelítésben vizsgálják az emberek életkörülményeit és ennek kapcsán kreatív, újszerű megoldásokat javasoljanak korunk minden jellegű problémáira.

A NEF megalkotta a „fenntartható jóérzet” fogalmát és különböző részmutatók alapján számolja ki a fogalmat megtestesítő HPI-t. Ennek részmutatói között szerepel, hogy milyen a környezet megterhelése az adott országban, milyen hosszú életet remélhetnek az ott élők és egyáltalán mennyire elégedettek az életükkel.

A mutatók alapján a Földnek lakosait tekintve három legboldogabb országa Costa Rica, Vietnam és Kolumbia. Mindhárom a fejlődő országok csoportjába tartozik és ennek kapcsán a kommentárok kiemelik: a fenntarthatóság ügyében a világ legfejlettebb országai nem tettek megfelelő intézkedéseket lakosságuk javára. Egyes fejlődő országok viszont – például Costa Rica – politikájuk hivatalos rangjára emelték a fenntarthatóság ügyét. A fejlett nyugati országok ugyanakkor ezt általában mellékes kérdésként kezelik.

A fejlett országok közül Nagy-Britannia teljesített a legjobban a HPI szerint, jóllehet – emlékeztet rá a The Guardian című brit lap – az ország ügyében kiemelkedően befolyásos személynek számító George Osborne pénzügyminiszter ki merte jelenteni: a környezetvédők (politikájukkal) azt kockáztatják, hogy országunkat kitaszigálják az üzlet világából.