Környezetvédelem

Egy perccel a globális környezeti katasztrófa előtt

Mennyire félünk a globális környezeti válság bekövetkeztétől vagy a természeti katasztrófáktól? Hogyan reagál erre és milyen intézményeket hoz létre miatta a nemzetközi jog?

A tudósok által megjósolt világméretű környezeti katasztrófa kirobbanása ma mind közelebbinek tűnik. Sőt, a szakemberek gyakran már nem is arról vitatkoznak, hogy a katasztrófa bekövetkezhet-e, hanem inkább arról, hogy annak „csak” a küszöbén állunk, vagy pedig már megkezdődtek a válsághoz vezető visszafordíthatatlannak tartott folyamatok.

Igaz az is, hogy a jövőre való utalások esetén – legyenek azok akár egy bölcs jövendőmondó jóslatai, akár tudományosan megalapozott „futurológiai” következtetések – mindig számolhatunk némi bizonytalansági tényezővel. Emlékezhetünk például arra, hogy egykor tudósok pontos számítások alapján megállapították, hogy egy európai nagyváros utcáit és házait maga alá temeti majd a macskaköveken egyre magasabb halmokban tornyosuló lótrágya.
A „jóslat”, mint tudjuk, nem következett be. A környezeti válság esetében azonban nemcsak a „baj” nagyobb, de a probléma elkerülése is reménytelenebbnek tűnik. A veszély mindenesetre életre hívott egy gyorsan fejlődő tudományos, politikai és jogi együttműködést e globális probléma megoldására.

Majtényi Balázs  A környezet nemzetközi jogi védelme  c. jegyzete a globális környezeti válság bekövetkeztétől való félelem által életre hívott jogterülettel, a nemzetközi környezetvédelmi joggal és sajátos intézményeivel foglalkozik.


Majtényi Balázs: A környezet nemzetközi jogi védelme (ELTE Eötvös Kiadó, Budapest, 2012.)
Megvásárolható az Eötvös Pontokban: http://www.eotvospontok.hu/