Környezetvédelem

A MIT megfejtette a trópusi szélsőségeket

2012.09.22. - 16:10  |  Nincs hozzászólás

Egy új MIT tanulmány szerint 1°C-os hőmérséklet-emelkedés 10%-kal szélsőségesebb időjárást eredményez a trópusi régiókban.

Számos extrém formában hullhat csapadék a trópusokon, ezek közé tartoznak a viharok, az árvizet hozó monszunok és a ciklonok, mint az Isaac hurrikán. A globális felmelegedés csapadékképződésre gyakorolt általános hatása eddig is nyilvánvaló volt a kutatók számára: a szén-dioxid és más üvegházhatású gázok az atmoszférába jutva növelik a hőmérsékletet, ami a légköri vízpára mennyiségének emelkedését eredményezi. A viharrendszerek kialakulásakor a fokozott nedvességtartalom miatt erőteljesebb esőzések várhatók.

A tudósok modellek segítségével igyekeznek az időjárási eseményeket pontosan feltérképezni, az Egyesült Államok és Európa nagy téli csapadékrendszerei esetén jó eredménnyel. A trópusok kisebb, elszigetelt viharait azonban mindeddig nem tudták tökéletesen szimulálni, többek között az olyan jelenségek miatt, mint a Csendes-óceán keleti részén tapasztalható, az óceán felszínének felmelegedésével járó El Niño, amely az éghajlatváltozástól függetlenül befolyásolja a trópusi klímát.

Paul O’Gorman, a MIT kutatója olyan modell megalkotásán fáradozott, amely képes egyszerre kezelni a globális felmelegedést és az El Niño-t: munkáját siker koronázta, olyan szimulációt hozott létre, mely szerint azokon a területeken, ahol az El Niño miatt az esőzések intenzívebbek, a globális felmelegedés hatása is határozottabban érvényesül, és fordítva. A kutató tehát azt állítja, hogy a szélsőségek kialakulása kapcsán az El Niño okozta éves változékonyság és a hosszút távú hőmérséklet-növekedés összefüggést mutat.

Az elmúlt 20 év időjárási megfigyeléseit vizsgálva O’Gorman megállapította, hogy azok összhangban vannak modelljével: az rendkívüli időjárási események a melegebb időszakokban fordultak elő. Az adatok alapján a kutató a kölcsönhatást úgy jellemzi, hogy minden, a globális felmelegedésre visszavezethető 1°C-os hőmérséklet-emelkedés 10%-kal növeli a trópusi viharok intenzitását, ami azt jelenti, hogy a trópusi régiók sokkal érzékenyebben reagálnak a klímaváltozásra, mint a világ többi része. O’Gorman tanulmányában közli az általa legsebezhetőbbnek vélt területek és országok listáját.

Forrás: http://web.mit.edu

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »