Környezetvédelem

Az EU együttműködik Kínával a tisztább jövőért

Az Európai Bizottság és a Kína Kereskedelmi Minisztérium finanszírozási megállapodást írt alá a kínai gazdaság átalakítása, a kínai szén-dioxid és üvegházhatású gáz kibocsátás csökkentése és a környezet érdekében.

Az Európai Unió a technikai segítségnyújtás, képzés, tapasztalatcsere, a legjobb gyakorlatok és a know-how átadása révén kívánja támogatni Kínát a zöld gazdaság létrehozásában és szén-dioxid kibocsátás visszafogásában.

„Az egyezmény példázza, hogyan működhetünk együtt partnerként globális és közös kihívásaink kezelésében. Az Unió nagy tapasztalattal rendelkezik az éghajlatváltozás elleni harc és a gazdaság zöldebbé tétele területén, amelyet örömmel oszt meg” – nyilatkozta Andris Piebalgs, az Európai Bizottság fejlesztési biztosa.

Három, összesen 25 millió eurós, 4 éven át tartó projekt indítását tervezik a felek, amelyek a víz-, hulladék- és nehézfém-szennyezésre, a kibocsátás-kereskedelmi rendszerre és a fenntartható urbanizációra koncentrálnak. A projektek célja, hogy sikeres kibocsátás-kereskedelmi programok tervezését és megvalósítását, az infokommunikációs technológiák alkalmazását, a fenntartható urbanizációs terveket segítsék, ösztönözzék a kínai hatóságok törekvéseit a környezeti fenntarthatóság , a víz- és nehézfém-szennyezés és a fenntartható hulladékkezelési politikák terén.

„A szerződés fontos lépést jelent a nemzetközi szén-dioxid piaci egyre szorosabb együttműködés kialakítása felé.” – jelentette ki Connie Hedegaard klímavédelmi biztos. „Ez egy hatalmas lehetőség arra, hogy az innovatív technológiák és a tiszta energia felhasználásával modernizáljuk a gazdaságot, ösztönözzük a növekedést és munkahelyeket teremtsünk az új, dinamikus iparágakban.”

Forrás: http://www.ecoseed.org