Környezetvédelem

Emberszabásúak végveszélyben

Rohamos iramban csökken a gorillák, csimpánzok, bonobók élőhelyeinek száma Afrikában - figyelmeztetnek egy új, a kontinens egészére kiterjedő kutatás eredményei.

A Diversity and Distributions folyóiratban megjelent tanulmány a maga nemében egyedülálló: számos kutató foglalkozik ugyan az emberszabású majmokkal, életterük változásával, mindeddig mégsem született olyan munka, mely számba venné és összegezné az Afrika különböző területein felvett adatokat és megállapításokat. „Számos, helyi vagy ország szinten vizsgálódó tanulmány jelezte már korábban is, hogy az afrikai emberszabásúak populációira óriási nyomás nehezedik, hanyatlanak.” – nyilatkozta Dr. Hjalmar Kuehl, a lipcsei Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology munkatársa a BBC Nature-nek.

A kutatás két fő szakaszból állt: az elsőben a tudósok pontosan meghatározták, hol éltek az elmúlt 20 évben emberszabásúak. Összesen 15.000 helyszínt különítettek el. Második lépésként összehasonlították az élőhelyek és a többi terület környezeti feltételeit, beleértve az erdők százalékos arányát, az emberi népsűrűséget és az éghajlati adottságokat, majd az így kapott adatok segítségével a kutatók kiszámították az emberszabásúak számára megfelelő élettér jellemzőit. Végül statisztikai modellt alkalmazva feltérképezték, hogy az 1990-es, illetve a 2000-es években hány afrikai terület bírt a szükséges paraméterekkel. Az eredmények elkeserítőek, az élőhelyek száma jelentősen csökkent: a Cross River-i gorilláké (Gorilla gorilla diehli) 59%-kal, a keleti gorilláké 52%-kal, a nyugati gorilláké 31%-kal. A bonobók élettere 29%-kal, a Közép-Afrikában élő csimpánzoké 17%-kal, a nyugati területek élőké 11%-kal lett kisebb húsz év alatt.

Afrika más-más régióiban különböző tényezők veszélyeztetik az emberszabású majmokat: Nyugat-Afrikában az erdőirtás és a vadászat, Közép-Afrikában a bozóthús iránti hatalmas kereslet.

A kutatók egyelőre nem tudják magyarázni, hogy egyes területeken miért élnek a majmok még mindig az emberek közelében, míg máshonnan eltűntek.

„A helyzet nagyon súlyos, számos majompopuláció, melyeknek ma még a nyomára bukkanhatunk, a közeljövőben eltűnik. Egy olyan világban, mely egyre zsúfoltabb, ahol az élettér, a fa, az ásványkincsek, a hús iránti igény egyre csak nő, az emberszabásúak ki fognak halni” – jelentette ki Dr. Kuehl.

Forrás: http://www.bbc.co.uk