Környezetvédelem

A kormány még nem hagyható ki a fenntarthatóságból

A kormányok ugyan jobbára képtelenek közösen a fenntarthatóság érdekében meghatározott konkrét célok kitűzésére és elérésére (lásd Rio de Janeiro, Doha), a velük való együttműködés mégis kulcskérdésnek látszik.

Körülbelül ez a véleménye a fenntartható gazdaságért cselekedni kész vállalatok, szervezetek illetékeseinek.

Közülük mintegy 800-at kérdeztek erről nemrég és 58 százalékuk volt azon a véleményen, hogy a nagy nemzetközi klímavédelmi megállapodás hiányának dacára a kormányokat ma nem lehet kihagyni a fenntarthatóságért folytatott harcból.

Dacára annak, hogy a kormányzatok ezirányú cselekvőképességét sokan megkérdőjelezik, egyes szakemberek idén ősszel felvételezett véleménye szerint a leghatékonyabb együttműködés a fenntarthatóság javítására még a vállalatok és a kormányok együttműködésével valósulhat meg.

Ugyanakkor csupán 30 százalékos arányban képzelik el a vállalatok a jövőbeni fenntarthatósági együttműködést a kormányzatokkal, azaz a jelenlegi együttműködési készséget a felmérést végző GlobeScan/SustainAbility intézet a jövőre nézve már nem látja biztosnak, mivel komoly akadályok merülhetnek fel, hogy a kormányokat a fenntarthatósági politika pályáján lehessen tartani.

Ezt tükrözi az is, hogy a megkérdezett vállalatok a fenntarthatóság érdekében folyó együttműködést 62 százalékos arányban a nem kormányzati szervek és a cégek közötti együttműködésben látják jellemzőnek és a vállalatok, iparágazatok közötti együttműködést tartják a legsikeresebbnek a fenntarthatóság kérdésében. Úgy számolnak, hogy az elkövetkezendő években ezek maradnak jellemzőek – írja a sustainablebrands.com. Elsősorban azért, mert a leghatékonyabb együttműködés az lehet, amelyik egy-egy témára, ügyre irányul.