Környezetvédelem

Concord az első amerikai város, mely betiltotta az eldobható palackok árusítását

Igaz, egyelőre csak az 1 literes vagy annál kisebb űrtartalmú vizespalackokra terjed ki a tiltás, de az aktivisták szerint már ez is hatalmas előrelépést jelent. A Ban the Bottle állítja, évente 17 millió hordónyi olajat használnak fel egyszer használatos palackok előállításához.

Amerikában több államban is régóta fontolgatják, hogy tenni kellene valamit az eldobható műanyag palackok ellen, mivel rendkívüli mértékben szennyezik a környezetet. A Massachusettsben található Concord volt az első város, mely lépett, és betiltotta az eldobható műanyag palackok árusítását.  Mindez egy három éven tartó erőfeszítés eredményeként valósulhatott meg, melyben helyi aktivisták és a Ban the Bottle mozgalom vett részt.

A fanyalgók szerint nem valami nagy eredmény, hogy a tiltás csak a szénsavmentes és nem ízesített italokra vonatkozik, ráadásul az űrtartalmat is kikötötték: 1 liter vagy annál kisebb PET palackokról van szó. A szkeptikusok még azt is felróják, hogy a vásárlók könnyedén átmennek egy közeli településre, ahol nincs érvényben a törvény, és ott nagy tételben vesznek maguknak, hogy ezzel bespájzoljanak egy időre. Az éles eszű kereskedők pedig élnek a kiskapu lehetőségével, miszerint 20 unciás palackokat kezdtek el árulni, mivel a törvény csak a fent említett palackokra vonatkozik.

Mindenesetre a törvény él, és büntetést von maga után a megszegése: az első vétség csak figyelmeztetéssel jár, majd a második esetben 25 dollárt, a harmadszori megszegés után 50 dollárt kell fizetnie a bűnösnek. A város egészségügyi szervezete 2013. január 1-től léptette hatályba a törvényt.

A Ban the Bottle adatai szerint évente 17 millió hordónyi olajat emészt fel az egyszer használatos palackok előállítása, mely 1.3 millió autó tankolásához lenne elég. 2007-ben 50 millió ilyen palackot használtak el az amerikai lakosok, melynek mindössze 23%-át hasznosították újra. 2010-ben az EPA megállapította, hogy az USA 31 millió tonna biológiailag nem lebomló műanyag szemetet állított elő.