Környezetvédelem

Földművelésünk hatása a korallzátonyokra

A témához kapcsolódó tanulmány során a kutatók különböző forgatókönyveket vizsgáltak, hogy az erdőirtások és a jövőbeli éghajlatváltozások milyen hatással járnak majd a Madagaszkári korallzátonyokra. A vizsgálatokat oly módon folytatták le, hogy a világ többi területén is relevánsak legyenek.

„Az eredmények nagyon fontosak Ausztrália számára, ugyanis az intenzív földművelés és erdőirtás nagy mértékben átalakította a folyók vízgyűjtő területeit, mely komoly fenyegetést jelent a korallzátonyokra.” nyilatkozott Dr. Jens Zinke szakértő.

A kutatók szerint elsőként a korallzátonyok további szennyezésének megfékezése a legfontosabb, mellyel időt nyerhetnek. Az eddigi eredmények azt is egyértelműen kimutatják, hogy ehhez politikai fellépésre volna szükség a földhasználat szabályozását illetően, mellyel megakadályozhatják a további károkat és megőrizhetnék a korallzátonyok érzékeny ökoszisztémáját.

A kutatók azt is kimutatták, hogy a szárazföldi erózió enyhítése jelenleg sokkal fontosabb tényező a korallzátonyok épsége szempontjából, mint az éghajlatváltozás csökkentése. A fő kérdés tehát a fenntartható és biztonságos földhasználat kialakítása, mely azonnali cselekvést követel.