Környezetvédelem

Kötelező élelmiszerhulladék-újrahasznosításról álmodik New York polgármestere

2013.06.19. - 17:49  |  Nincs hozzászólás

A háztartásokban keletkező élelmiszerhulladékok először önkéntes, majd idővel kötelező alapon történő szelektív gyűjtésének tervét hirdette meg New York polgármestere, Michael R. Bloomberg, aki a cukros üdítők fogyasztásának visszaszorítására, a parkokban való dohányzás betiltására és a kerékpáros közlekedés népszerűsítésére irányuló erőfeszítései után most a nagyüzemi komposztálást tűzte ki új céljául.

Tucatnyi kisebb amerikai város, köztük San Francisco és Seattle is bevezetett már olyan szabályokat, amelyek kötelezővé teszik a háztartási élelmiszerhulladékok újrahasznosítását, ám a New York-i közegészségügyi illetékesek sokáig úgy vélték, hogy a város túlságosan sűrűn lakott és vertikálisan strukturált ahhoz, hogy az ilyen intézkedések sikeresek legyenek.

A közelmúltban végzett próba-programok azonban nem várt részvételi arányt mutattak a lakosság részéről, amelynek eredményeként a polgármesteri hivatal nagyralátó tervvel állt elő az élelmiszerhulladékok városszerte történő begyűjtéséről. A hivatal tervei között szerepel egy komposztáló üzem kibérlése, amely évente 100 ezer tonnányi élelmiszerhulladék újrahasznosítását tenné lehetővé. Ez a mennyiség a New York-i lakosság által termelt ételhulladék mintegy 10 százalékának felel meg. A polgármesteri hivatal olyan üzemet is tervez a régióba, amely biogázzá alakítaná a lakosság élelmiszerhulladékát.

A program eleinte önkéntes alapon működne, ám az illetékesek szerint pár éven belül kötelező erejűvé nőheti ki magát. Az élelmiszerhulladék elkülönítésének elmulasztásáért pedig éppúgy pénzbüntetést kellene fizetni, mint jelenleg a műanyag-papír-fém szemetek nem szelektív gyűjtéséért.

A közegészségügyi illetékesek szerint jövőre 150 ezer egycsaládos otthon, több mint száz sokemeletes épület és hatszáznál több iskola fog önkéntesen részt venni a programban, amelyet a tervek szerint 2015, vagy 2016 folyamán az egész városra kiterjesztenek. A polgármesteri hivatal továbbá az éttermek és élelmiszerüzletek számára is kötelezővé tenné az ételhulladék szelektív gyűjtését - adta hírül a The New York Times.

Forrás: http://mti.hu

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »