Környezetvédelem

Akkumulátor fából

Mikor az University of Maryland kutatói, Lianbing Hu, Teng Li és csapata új környezetbarát akkumulátort szerettek volna létrehozni, a fához fordultak alapanyagként, melyből el is készítették az eszköz első verzióját.

A találmányhoz fenyőfák apró forgácsait használták fel, melyek ezerszer vékonyabbak, mint egy darab papír. A megszokottól eltérően lítium helyett nátrium burkolatot kaptak az eszközök, mely bár nem tárolja az energiát olyan hatékonyan, mint a lítium, mégis sokkal költséghatékonyabb és gyakrabban előforduló anyag. Az így kialakított telep ideális választás lehet majd nagyobb létesítmények, erőművek számára.

A vizsgálatok során számítógépes modellek segítségével állapították meg, hogy a fák repedései vezetik az energiát, ráadásul több száz töltést is kibírnak, így ideálisak lehetnek energiaforrásnak. Az eljárás egyelőre további fejlesztéseket igényel, de ha teljesen kiforr az új technológia, az nagy lépés lesz a környezetszennyezés visszaszorításában, valamint a zöld energia tárolhatóságában is.

Forrás: http://www.sciencedaily.com/