Környezetvédelem

Környezetvédelmi aggályok miatt bünteti két állami olajóriását Kína

2013.08.30. - 14:27  |  Nincs hozzászólás

Nem tett eleget környezeti terhelése visszaszorítása érdekében a két legnagyobb olajipari cég Kínában, ezért most beruházásaik visszatartásával büntetik őket – adta hírül a South China Morning Post hongkongi napilap.

A környezetvédelmi minisztérium csütörtökön jelentette be: határozatlan időre felfüggeszti az állami olajtársaság (CNPC) és a bevétele alapján a legnagyobb állami kézben lévő vállalat, a Sinopec új beruházásainak jóváhagyási procedúráját. Időlegesen nem indíthatnak finomító projekteket, meglévő létesítményeiket pedig nem újíthatják fel és nem bővíthetik.

A tárca azért bünteti a cégeket, mert azok nem tettek eleget korábban vállalt, a környezeti terhelésük visszafogását érintő célkitűzéseiknek. A CNPC nem csökkentette vízszennyezése mértékét, a Sinopec ezen felül légszennyezését sem mérsékelte kellőképpen. Utóbbi vállalat júniusban károsanyag-kibocsátása miatt már a kínai újságok címlapjára került, emiatt ugyanis - állami vállalatról lévén szó ritkaságnak számító módon - komoly büntetés megfizetésére kötelezték. A vállalatot a Zsenmin Zsipao azzal is megvádolta a héten, hogy több mint másfél évtizeddel ezelőtti kibocsátási normák szerint működik, s hogy ezt leplezze, környezetterhelési adatainak meghamisítására is képes.

A környezetvédelmi minisztérium nyár elején nagyszabású környezetvédelmi kampányt hirdetett, melynek keretein belül belül a hatóságok a lég- és talajvízszennyezőkre csapnak le, s - hangsúlyozta a tárca - a bűnösökön túl az azokat fedezni igyekvőket is felelősségre vonják majd. Külön figyelik majd a tartományi kormányok tevékenységét, s azokat, melyek nem tesznek körzetükben tapasztalt helyzet javítására megfelelő intézkedéseket, illetve kézzel fogható eredményeket, figyelmeztetni fogják. A környezetszennyezésben pedig akármilyen módon részt vevő hivatalnokokat a hatályos fegyelmi szabályoknak megfelelően felelősségre vonják.

Egy május végi beszédében Hszi Csin-ping kínai elnök a legfelsőbb szinten figyelmeztette a kormány politikája ellen ható hivatalnokokat, mondván, ha azok a környezetet súlyosan szennyező projekteket fogadnak el, "egész életükben" felelni fognak döntésükért. A kelet-ázsiai ország legfelsőbb vezetésének ülésén Hszi azt is elismerte: a környezetszennyezés kérdése a kínai lakosság egyik legnagyobb aggodalmává nőtt ki magát, Kína pedig nem fejlesztheti tovább gazdaságát a környezet rovására.

Forrás: http://mti.hu

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »